PREMIJER NIJE POVRIJEDIO POSLOVNIK

‘A Sanaderu ste pljeskali dok je vrijeđao zastupnike’

Zagreb, 261012.Markov trg.Nastavak redovite sjednice sabora.Na slici:Josip Leko.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjedatelj ima diskrecijsko pravo odlučiti o vremenu koje će dati članu Vlade da odgovori na zastupničko pitanje. Premijer može odgovoriti na način koji on smatra najprikladnijim.

Poslovnik nije povrijeđen - takav je zaključak jučer donijela vladajuća većina u Odboru za Ustav koji je raspravaljao o tome je li šef Sabora Josip Leko povrijedio poslovnik kada je premijeru Zoranu Milanoviću dopustio da odgovara četiri minute na zastupnička pitanja .

Beznačajno pitanje

HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin svoj je zahtjev protiv Leke objasnila time što Poslovnik dopušta da se samo kod “složenih pitanja” odgovara duže od dvije minute. Pritom se pozvala na pitanje koje mu je uputio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko . Premijeru je dopušteno da govori četiri minute, no uopće se nije držao pitanja, već je govorio o sasvim drugoj temi. Imamo i cijeli niz drugih primjera kada je premijer govorio o stvarima o kojima ga nitko nije ništa pitao, rekla je A. Lovrin.

Vladajući su jedva dočekali da spomene upravo Karamarkovo pitanje pa da ironično zaključe kako je Ana Lovrin u pravu.

- Karamarkovo pitanje zaista je bilo toliko nevažno da na njega nije trebalo odgovarati ni dvije, a kamoli četiri minute. To je bilo politikantsko pitanje i cirkus - ocijenio je Nenad Stazić.

SDP-ovci su branili premijera podsjećajući HDZ-ovce kako su upravo oni Sanaderu tolerirali mnogo gore stvari.

Zbor za pljeskanje

A HDZ-ove primjedbe na ponašanje premijera u Saboru posebno su naljutile SDP-ovca Marina Jurjevića.

- Milanovića danas razapinjete zbog tisućitog dijela onoga što ste kao stranka provodili sa Sanaderom - poručio je Jurjević HDZ-u te ih podsjetio kako je na vlastito pitanje o nestalom novcu iz Brodosplita, umjesto odgovora, od Sanadera pretrpio osobne uvrede.

- HDZ je tada bio zbor za pljeskanje, odobravanje je funkcioniralo punom parom. To su bili nekorektni, vandalski i primitivni izljevi političke strasti. Kasnije ste isti taj mehanizam okrenuli prema Sanaderu, svatko je htio uzeti kamen i pogoditi ga u čelo - zaključio je Jurjević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:35