PRORAČUN SE SLABIJE PUNI, A DUGOVI DOSPIJEVAJU

U svibnju država mora vratiti tri milijarde kuna

Zagreb, 030113.Banski dvori, Hrvatska Vlada.U zgradi Hrvatske Vlade odrzana je prva ovogodisnja redovna sjednica Vlade Republike Hrvatske.Na fotografiji: ministar financija Slavko Linic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Iako o prodaji udjela u HPB-u i Croatia osiguranju ministar Linić govori otpočetka mandata, najnovije ‘ubrzanje’ procedure teško je ne povezati s informacijama o sve slabijem punjenju proračuna. Ovih je dana ministar i osobno rekao da su prihodi u prvom kvartalu manji za tri do četiri posto, što znači za oko milijardu kuna.

Kako stoji u proračunu, država je od privatizacije u ovoj godini planirala uprihodovati tri milijarde kuna. Pritom se od prodaje HPB-a i CO-a očekuje oko dvije milijarde kuna, a ostali dio namaknuo bi se prodajom udjela u turističkim poduzećima, kao i drugog državnog porfelja.

Veliki pad prihoda

Analitičari procjenjuju da je to ostvarivo, naravno, ukoliko se ozbiljno pristupi poslu. Ako je prošle godine imao razloga za zadovoljstvo jer se proračun dobro punio, unatoč padu ekonomije, za ministra Linića ova će godina biti veliki izazov. Uz pretpostavku da prodajom imovine prikupi planirani iznos, računa se da će prihodi proračuna u ovoj godini biti za oko tri milijarde kuna manji od plana. To znači da će morati smanjiti rashode ili povećati deficit, odnosno zaduživanje.

Premda je nedavni pohod u Ameriku pokazao da država još uvijek može prikupiti novac na tržištu bez većih problema, vrlo je upitno koliko se s tim povoljnim okolnostima može računati, pogotovo imajući u vidu velike potrebe proračuna. Već u svibnju na naplatu stižu domaće obveznice u iznosu od tri milijarde kuna.

Rupa u proračunu

- Procjenjujem da će država uskoro izdati domaće obveznice kojim će refinancirati dospjeli dug, a tu će priliku sigurno iskoristiti i za dodatno zaduživanje - kaže jedan financijski analitičar. Već na jesen ministar Linić bi se mogao zaputiti na novu inozemnu turneju jer treba osigurati 500 milijuna eura za isplatu inozemnih obveznica koje na naplatu stižu u ožujku.

Uz sve te obveze, manjak u proračunu očito raste. U prvom kvartalu Ministarstvo financija izlaz je potražilo u kratkoročnom zaduživanju putem trezorskih zapisa. Njihova ukupna razina porasla je od početka godine za 3,7 milijardi kuna, iako to nije bilo u planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:09