960 MILIJARDI EURA

Europski parlament spreman na kompromis: ‘Države članice morat će pokriti deficit od ove godine’

Europski parlament jučer je na plenarnoj sjednici izglasao Rezoluciju o svojoj poziciji za pregovore s Vijećem oko višegodišnje financijske perspektive EU za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Time je Parlament otvorio mogućnost kompromisa, ali ponovio da mu u ovakvom obliku proračunski okvir koji su već usvojile države članice nije prihvatljiv.

Kao uvjet da podrže taj dogovor, Europski parlament traži fleksibilnost da se o proračunskoj perspektivi može pregovarati još jednom nakon europskih izbora sljedeće godine.

Nije sporan iznos

Također, traži fleksibilnost oko povratka novca iz EU proračuna u proračun država članica koji se ne iskoristi do kraja godine.

Europski parlament ne dovodi u pitanje ukupnu svotu od 960 milijardi eura, o kojoj je Vijeće odlučilo na prošlom summitu. Međutim, traži se da države članice pokriju deficit od ove godine.

Odbijenica ili potvrda

Veća fleksibilnost omogućila bi da se sredstva mogu preraspodijeliti u jednom području ako se ne iskoriste u drugom. Na kraju bi bilo moguće da se smanjenje ne osjeti.

Europski parlament nema mogućnost promijeniti odluku Vijeća o proračunu, ali može ga odbiti ili potvrditi. Tako je Parlament, nakon prijetnje da će odbiti odluku Vijeća i sve vratiti na početak, ipak otvorio mogućnost za kompromis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:18