ZMIJIČNJAK REPAŠ

Stotine neobičnih, omamljenih riba ispunile pulsku Valelungu

Građani Pule jučer su imali priliku vidjeti nesvakidašnji prizor: stotine riba zalutale su u pličinu i okupirale uvalu Valelunga u pulskoj luci.

Iako su prve informacije govorile da je riječ o maču srebrnjaku, ribi koja živi na dubinama većim od 300 metara, stručnjaci su to opovrgnuli. Zalutale ribe pripadnici su vrste zmijičnjak repaš (Lepidopus caudatus).

Do tri kilograma

- Može narasti do 2,1 metar i dosegnuti masu od tri kilograma. Najčešće je dug od 50 do 150 centimetara. Živi na dubinama do 600 metara, ali uglavnom od 100 do 250 metara - rekao je prof. Jakov Dulčić, znanstveni savjetnik iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Zmijičnjak repaš u Jadranu češće živi južnije od Jabučke kotline, uključujući i kanale srednjeg Jadrana.

- Najvjerojatniji razlog pojave ove ribe u plićaku je utjecaj toplije, hranjivim solima i planktonima bogatije morske vode iz Jonskog mora, tzv. jadranske ingresije koja prolazi duž naše obale - pojasnio je Dulčić. - Budući da su posljednjih godina te ingresije postale učestalije, što se povezuje i s globalnim zatopljenjem, one uzrokuju i pojave drugih riba, i to u većem broju. Zbog svoje fiziologije, kao dubinska vrsta, kada dođe bliže površini, riba postane omamljena i gubi orijentir. Prema površini ide, u razdobljima ingresije, u potragu za hranom - dodao je Dulčić.

Naš je sugovornik istaknuo kako se zmijičnjak repaš lovi uglavnom koćom, a ponekad parangalom.

Meso mu je ukusno

- Prodaje se svjež i meso je dosta ukusno - rekao je prof. Dulčić. Što se tiče mača srebrnjaka (Trachipterus trachypterus), za koji su laici mislili da je napučio uvalu Valelunga, riječ je o vrsti rasprostranjenoj u središnjem Pacifiku, Mediteranu, kod Japana i Novog Zelanda.

- U Jadranu se mač srebrnjak rjeđe može uloviti, i to uglavnom uz obalu kad pluta omamljen na površini - kaže prof. Dulčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:46