SLOVENIJA PRIPREMA POLITIČKU OFANZIVU

‘Imamo najbolji tim na svijetu i dokaze na čak 1200 stranica’

Slovenski premijer Janez Janša preksinoć je u Parizu održao sastanak s članovima odvjetničkog tima koji Sloveniju zastupa pred arbitražnim sudom u graničnom sporu, javili su slovenski mediji.

Kako su izvijestili iz premijerova kabineta, Janša se s odvjetnicima našao u Francuskoj jer je tamo stao na putu prema Čileu, a međunarodni pravnici predstavili su mu svoj dosadašnji rad na pripremi podneska arbitražnom sudu, koji Slovenija, jednako kao i Hrvatska, mora predati do 11. veljače.

Situacija oko slovenskog podneska zadnjih se dana zakomplicirala jer ga Vlada u nekoliko navrata nije uspjela potvrditi zbog stava pojedinih ministara da Slovenija od suda treba tražiti da joj pripadne cijeli Piranski zaljev, u granicama povijesne općine Piran, koje uključuju i Savudriju.

Kritike Janši

Pojavile su se čak i spekulacije da Slovenija podnesak neće uspjeti predati na vrijeme, opozicijska Pozitivna Slovenija Janšu je optužila da želi namjerno izgubiti spor o granici, a predsjednik Borut Pahor, uz napomenu da Slovenija ima “jednu od najboljih pravnih ekipa na svijetu” poručio je da s predajom podneska ne smije zakasniti. Sam Janša podnesak je vratio na doradu Ministarstvu vanjskih poslova uz objašnjenje da nije zadovoljavajuć. Time je opalio pljusku svom šefu diplomacije Karlu Erjavcu, čija je stranka namjeravala uskoro otići iz koalicije zbog Janšinog odbijanja da podnese ostavku zbog otkrića Komisije za sprečavanje korupcije čija je istraga pokazala da Janša ne može objasniti porijeklo dijela svoje imovine.

Pellet uvijek pobjeđuje

Erjavec je odbacio Janšine tvrdnje da je podnesak loše pripremljen.

- Morate znati da nas zastupa najbolji odvjetnik na svijetu, Allain Pellet, koji je dobio sve sporove pred arbitražnim sudom i mi smo našu obranu pripremili na temelju njegovih uputa. No, istina je da neki obranu vide drugačije, ali čini mi se da je ono što neki, i to je manja skupina, predlažu nerealno i da bismo teško na arbitražnom sudu uspjeli s takvom argumentacijom - rekao je Erjavec, koji je jučer pozdravio sastanak Janše s odvjetnicima u Parizu.

Konačnu odluku o tome je li podnesak prihvatljiv ili ne premijer će sada s vlade, koja se ne može dogovoriti, pokušati prebaciti na Državni zbor.

Državne tajne

Dosad je na arbitražu Slovenija potrošila oko 2,2 milijuna eura - što uključuje sve, od pripreme prostora u ministarstvu i programa za rad na povjerljivim dokumentima, plaće djelatnika ministarstva koji se tom problematikom bave, do povijesnih i geografskih analiza. Prema slovenskim procjenama, sama bi arbitraža svaku od država mogla stajati oko pet milijuna eura, ponajviše za honorare sudaca i odvjetničkih timova. Sam slovenski podnesak prema neslužbenim informacijama ima 450 stranica i još 800 stranica priloga - pa je za očekivati da će se tu naći i mnogo karata. Hrvatska radi na svom podnesku i predat će ga na vrijeme, a sadržaj je također tajan.

Kako neslužbeno doznajemo, na njemu radi tim od 20-ak stručnjaka koje predvode zastupnice Vlade profesorica međunarodnog prava Maja Seršić i pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andrea Metelko-Zgombić, te brojni pravnici i povjesničari, geodeti, stručnjaci Hidrografskog zavoda, geografi. Oni pripremaju sadržaj koji potom tim uglednih međunarodnih pravnika pretvara u formalni podnesak koji će se predati arbitrima. Riječ je o također uglednim i iskusnim pravnicima, koje vodi Francuz Philippe Sands, profesor s University College London, koji primjerice zastupa i Makedoniju u sporu s Grčkom oko imena, a tu su i James R. Crawford, profesor međunarodnog prava na Cambridgeu i Paul Reichler iz američke tvrtke Foley Hoeg.

Presuda krajem 2014.

Zasad se još ne zna koliko će stranica podnesak imati, uglavnom zbog toga što još nisu poznati tehnički parametri - doslovce se radi o odlukama poput odabira fonta i formata. Pred Međunarodnim sudom u Haagu (ICJ) podnesci se obično predaju na formatu A5, no za ad hoc sudove poput ovog, to nije pravilo, pa bi mogli biti i u formatu A4, pa će broj stranica ovisiti i o tome, a pitanje je hoće li te tehnikalije dvije države usuglasiti ili će i zbog nedostatka vremena svatko raditi po svome. Istog dana kada podnesak predamo arbitražnom sudu, predat ćemo ga i Slovencima, a dvije zemlje potom imaju rok do 11. studenoga da odgovore na podneske druge strane. Usmena rasprava trebala bi početi u proljeće 2014., a presuda se ne očekuje prije kraja 2014. ili početka 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 19:54