KONAČNA ODLUKA

HRVATSKI SUCI POTVRDILI MAĐARSKU PRESUDU Radimir Čačić ide u zatvor na 11 mjeseci!

 Boris Kovačev / CROPIX

Donedavni prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić osuđen je na 22 mjeseca zatvora od čega će polovicu sigurno morati odslužiti u zatvoru u Hrvatskoj .

To je osnovni zaključak izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je jučer, kako neslužbeno doznajemo, gotovo u cijelosti potvrdilo pravomoćnu presudu drugostupanjskog suda u Mađarskoj.

Naime, Čačić je u Mađarskoj zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama osuđen na bezuvjetnu kaznu od 22 mjeseca zatvora s time da je tamošnji sud odmah u presudi istaknuo da se za drugi dio kazne, nakon izdržanih 11 mjeseci, može primjeniti uvjetni otpust.

Dakle, ostavljena je samo mogućnost da Čačić drugu polovicu kazne provede izvan zatvora na uvjetnom otpustu. Upravo ta formulacija iz presude mađarskog suda navodno je bila najspornija za Izvanraspravno vijeće zagrebačkog suda zbog razlika u zakonodavstvu dviju država.

Na Županijskom sudu najavili su kako će odluka biti otpremljena strankama tek danas te da će tek nakon toga ona biti javno objavljena. No, Jutarnji list ipak je već jučer saznao da trojica sudaca u Izvanraspravnom vijeću, predsjednik Županijskog suda sudac Ivan Turudić, te predsjednici Kaznenog i Uskočkog odjela prvog stupnja suci Željko Horvatović i Siniša Pleše, nisu imali nikakvih dvojbi da presudu iz Mađarske treba potvrditi.

Ostalo je samo pitanje kako u skladu s hrvatskim zakonima formulirati drugu polovicu kazne da bude istovjetna ili što bliže odluci mađarskog suda, a da istovremeno ne ide na štetu osuđenog Radimira Čačića . Jesu li odlučili da za drugih 11 mjeseci mogu navesti istu formulaciju kao i Mađari, jesu li taj dio kazne preinačili u uvjetnu osudu ili su došli do trećeg rješenja biti će poznato danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:50