APEL SKUPINE ZNANSTVENIKA

U akademskoj zajednici moraju se dogoditi korjenite promjene

 Ranko Šuvar / CROPIX

Skupina znanstvenika jučer je u apelu javnosti, znanstvenoj zajednici i političarima upozorila na loše stanje u akademskoj zajednici koje se, po njihovom mišljenju, može popraviti samo korjenitim promjenama i to što prije.

Nema stvarne kontrole

Kao ključni problem znanstvenici su izdvojili nepostojanje stvarne kontrole kvalitete i naveli da sustav znanosti i visokog obrazovanja mora biti zasnovan na principima izvrsnosti i međunarodne uključenosti.

U apelu su ocijenili kako je nedvojbeno da Hrvatska prolazi kroz tešku krizu za koju i akademska zajednica snosi dio odgovornosti.

- Prema relevantnim međunarodnim pokazateljima i mjerilima, sustav znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj godinama je pri dnu europskih zemalja. Uzrok tome je neusklađenost funkcioniranja sustava sa standardima visokorazvijenih zemalja. Jedan od ključnih problema jest nepostojanje stvarne kontrole kvalitete, a neprimjereni su i način ocjenjivanja znanstvenih projekata, procjena znanstvenih ustanova, selekcija novih kadrova te sustav napredovanja - stoji u apelu skupine znanstvenika.

Među potpisnicama su Frano Barbir, Željka Fuchs, Pavel Gregorić, Stipan Jonjić, Đuro Miljanić, Ivica Puljak, Siniša Rodin, Vlatko Silobrčić, Aleksandar Štulhofer, Janoš Terzić i Kristian Vlahoviček.

Ministar ih podržao

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović jučer je podržao stajališta iz javnog apela skupine znanstvenika i naglasio da je to ministarstvo u proteklih godinu dana pokrenulo niz mjera koje idu u tom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:40