NAČELNICA SEKTORA ZA SUZBIJANJE KORUPCIJE

Željka Burić: Od sada građani će sve natječaje i dobivanje dozvola pratiti internetom

Ministarstvo pravosuđa izradilo je novi Akcijski plan uz Strategiju suzbijanja korupcije koji donosi mnoge novitete u borbi protiv te pošasti modernog društva.

Tim povodom razgovarali smo sa Željkom Burić, načelnicom Samostalnog sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa.

Vjerujete li da je moguće društvo bez korupcije?

- Vjerujem da je moguće.

Stvarno?

- Naš akcijski plan u svom nacrtu sadrži 167 mjera koje se baziraju na transparentnosti. Mogućnost za korupciju je manja kada je sve vidljivo i dostupno građanima na internetu.

Da, mogućnost je manja, ali opet postoji.

- Ako, primjerice, na internetu imate popis svih dokumenata koji su vam potrebni za dobivanje građevinske dozvole, onda se neće moći dogoditi da službenik traži pet dokumenata, a kad mu vi to donesete, on kaže kako ste trebali donijeti šest te da će vam, eto, progledati kroz prste ako mu date novac.

Lokalna uprava

A što je s namjernim zadržavanjem projekata u ladicama kako bi se poduzetnike prisililo na mito?

- Ovim se mjerama rješava i to pitanje: postojat će obveza objavljivanja svih podataka vezanih uz javne natječaje te dodjelu brojnih ovlaštenja i sredstava. Slično će biti i u zdravstvu kod e-naručivanja. Na internetu ćete moći pratiti situaciju i neće vam se moći dogoditi da vas bez objašnjenja pomaknu na listi za desetke mjesta unatrag. Usto, važno je reći i to da smo ovim akcijskim planom prvi put dotaknuli jedinice lokalne samouprave. Spustili smo se na lokalni nivo i provodimo istraživanje o transparentnosti putem upitnika koji je poslan svim jedinicama.

Što pokazuju prvi rezultati?

- Pokazuju netransparentnost jedinica lokalne samouprave. Nemaju osnovne podatke, objave popisa korisnika i visina prihoda donacija te sponzorstava na internetu, a ni godišnje planove rada. Većina ih nije imenovala ni povjerenika za etiku. Sada će svi ti podaci biti javni.

Hoće li netko provjeravati istinitost podataka iz upitnika?

- Javnost je najbolji korektiv.

Prema prvim analizama, razlikuju li se regije u RH po transparentnosti?

- Većinom su se sjevernije županije prihvatile posla i dostavile podatke, a južne županije nisu i njihove odgovore tek sada dobivamo.

Imovina kriminalaca

Kako će točno funkcionirati objava registra oduzete imovine kriminalcima?

- Moramo štititi osobne podatke, tako da će na internetu biti samo podaci o gradu gdje je prodana imovina i o novcu koji je uplaćen u državni proračun. Namjera je da svaki građanin može vidjeti što se radi s tom imovinom.

A kako riješiti problem državne imovine kada znamo da država već godinama ne zna što je u njezinu vlasništvu?

- Četvrti kvartal 2013. rok je za početak objave toga registra. Očito postoji dobra volja da se to pokrene.

Što će konkretno značiti objava toga registra?

- U svakom ćete trenutku znati koja imovina pripada državi. Logično je da građani znaju na što država troši.

Akcijskim planom predviđeno je i objavljivanje prostornih planova jedinica lokalne samouprave. Kakva je sada situacija?

- Većina jedinica na internetu objavljuje svoje prostorne planove. No, sada je sazrela situacija da se stvori objedinjeni registar prostornih planova. Na taj ćemo način na jednoj stranici moći dobiti podatke za sve prostorne planove.

Sponzorstva klubova

Neki kažu da je korupcije najviše na lokalnoj razini jer ih nitko ne kontrolira. Kako to riješiti?

- Nikada do sada jedinice nisu bile obuhvaćene Strategijom. Nije se vodila briga na toj razini, osim ako sama jedinica nije pokrenula neka antikorupcijska povjerenstva. Znam da je to jedina napravila Varaždinska županija. Postoje neke jedinice u kojima je to bilo u začetku, ali nije pokrenuto.

Javno ćete objaviti i sponzorstva i donacije lokalne samouprave sportskim klubovima. Zašto?

- Uvidjeli smo da nema podataka o smjernicama za dodjelu tih sponzorstava i donacija, kao ni popisa korisnika. Kada smo to primijetili, u upitnik za lokalnu razinu uključili smo i pitanja u vezi sa sponzorstvima i donacijama.

A zašto mjera o evidenciji darova?

- Želimo napraviti bazu za sve darove koji se dobivaju u službi vanjskih poslova. Nije isključeno da će se mjera odnositi i na sva tijela državne uprave. Ne smijemo dopustiti da nam umjetnine nestaju, kao što smo to već imali prije priliku vidjeti.

Hoće li biti posljedica ako se ne ispune mjere iz akcijskog plana?

Mislim da će najbolja posljedica biti to što će građani reći na izborima. Očekujem da će se u većini te mjere provesti. Možda će neke zbog financijskih sredstava ići teže, ali zato je upravo u tijeku usklađivanje financijskih sredstava s Ministarstvom financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:29