BRUXELLES UPOZORAVA MILANOVIĆA

Njemačka: 'Hrvate ne treba primiti'; Füle: 'Ne, oni će ispuniti sve uvjete'

Povjerenik EK: Ne dolazi u obzir da Hrvatskoj uvedemo mehanizme monitoringa i nakon što uđe u Uniju
German Chancellor Angela Merkel, left, welcomes the Prime Minister of Croatia Zoran Milanovic at the chancellery in Berlin, Wednesday, Sept. 19, 2012. Milanovic is on a one-day visit to Germany. (AP Photo/Markus Schreiber)
 AP

Hrvatska je na dobrom putu da ispuni sve uvjete za članstvo u EU, ali preostalo vrijeme mora iskoristiti kako bio riješila 10 nedostataka koje je Europska komisija identificirala u izvješću o monitoringu koje je objavljeno u srijedu u Bruxellesu.

EU upozorava: ‘Spremili smo mjere protiv vas ako ne ispunite naše zahtjeve’

Iako se zbog spomena 10 uvjeta koje mora još ispuniti u europskim medijima stvorio dojam da Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo, povjerenik Europske Komisije Stefan Füle je pojasnio kako Hrvatska odlično radi te da nema sumnje da će na vrijeme biti spremna za članstvo u EU. Dan ranije neki dužnosnici su upozorili da EU ima instrumente kojima može kazniti Hrvatsku ako ne ispuni postavljene zadaće.

Oštro upozorenje

Njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung u srijedu je na naslovnici objavio članak sa naslovom “Hrvatska ne ispunjava uvjete za članstvo u EU” , a u komentaru autor oštro upozorava da li nakon iskustva s koruompiranim državama poput Bugarske i Rumunjske EU može i dalje dopusitti sebi prijem neke države koja ne ispunjava kriterije. Ovakav žestok stav u uglednom njemačkom dnevniku može se shvatiti i kao poruka njemačke politike koja smatra da Hrvatskoj u ovom trenutku nije mjesto među članicama.

Na pitanje Jutarnjeg lista da li Europska Komisija i dalje odbacuje svaku mogućnost uvođenja mehanizma monitoringa i nakon što Hrvatska postane članicom EU, kao što je to trenutno slučaj sa Bugarskom i Rumunjskom, povjerenik Füle je odgovorio da tako nešto “ne dolazi u obzir”.

Jedini cilj

- Instrumeti koje Komisija ima jasno su objašnjeni prošle godine, a nemam nikakva razloga sumnjati da Hrvatska neće ispuniti ove zadaće, nema razloga za spekulacije oko toga, što će se dogoditi jer je jedini cilji i zadaća ovoga izviješća naglasiti ta pitanja i osigurati da vlasti razumiju kako, dok istodobno rade odličan posao, što je bio slučaj do sada, ima nekih nedostataka koje se su obvezali ukloniti prije ulaska u EU - rekao je Füle.

Među diplomatima EU se ovaj izvještaj o Hrvatskoj vidi kao realan, pozitivan i ohrabrujući sa jedne strane ali i dovoljno upozoravajući za Hrvatsku da posao još uvijek nije dovršen do kraja.

Izvještaj objavljen u srijedu je zadnji sveobuhvatni izvještaj monitoringa, a onaj u proljeće će biti kratak i odnosit će se samo na tri poglavlja, Pravosuđe, unutarnje poslove i tržišno natjecanje.

Dodatni napori

Europska komisija je ovim izvješćem Hrvatskoj poručila da mora učiniti dodatne napore kako bi se u potpunosti primpremila za članstvo. To znači, pripremiti se za buduće europske strukturne fondove kako bi se osiguralo njihovo pravilno korištenje, preustroj brodogradilišta, jačanje vladavine prava kroz nastavak primjene mjera za poboljšanje javne administracije i sustava sudstva te djelotvorno sprečavanje i suzbijanje korupcije na svim razinama kao i nadzor vanjskih granica.

EU je Hrvatskoj zadala i 10 uvjeta kojima će točno pojasniti što treba učiniti prije članstva iz područja tržišnog natejcanja, pravosuđa i unutarnjih poslova. Prvi je potpis ugovora o privatizaciji Brodosplita i pronalaska održivog rješenja za 3. maj i Brodotrogir kako bi se dovršio preustroj brodogradnje.

Drugi uvjet je provesti hitne i srednjoročne mjere za jačanje djelotvornosti sudstva i smanjiti broj neriješenih predmeta, osigurati provedbu sudskih odluka i smanjio broj slučajeva u kojima nisu provedene sudske odluke.

Sukob interesa

Zatim, pod hitno uspostaviti Komisiju o sukobu interesa kako bi ista počela sa redovitim radom i aktivnostima,Usvojiti novi zakon o pristupu informacijama kako bi se pojačao pravni administrativni okvir u području pristupa informacijama.

Također, treba dovršiti usvajanje podzakonskih akata kako bi se proveo zakon o policiji, dovršiti izgradnju graničnog prijelaza na Neumskom koridoru, postići ciljanu razinu osoblja za graničnu policiju. Hrvatskam ora fnalizirati i usvojiti migracijsku strategiju te jasno definirajući mjere za integraciju najugroženijih skupina migranata te povećati kapacitete za prijevod i reviziju pravne stečevine EU kako bi se ova zadaća dovršila na vrijeme za članstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:37