AFERA NANBUDO

Ferenčakov manevar: ‘Izbacio’ iz postupka suca koji ga je osudio

Zagreb, 210912. Danas je na Zupanijskom sudu u Zagrebu zapocelo ponovljeno sudjenje Srecku Ferencaku u aferi Nanbudo.Na fotografiji: Srecko Ferencak u sudnici.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX




Poznati HNS-ovac Srećko Fernečak i Petar Turković ovog su tjedna opet trebali sjesti na optuženičku klupu na zagrebačkom Županijskom sudu gdje ih čeka ponovljeni postupak u tzv. aferi Nanbudo. Međutim, ponovljeni postupak ipak će morati pričekati. Za to se, posve leganim, ali ne baš uobičajenim potezom, pobrinuo Ferenčak “izbacivši” iz postupka suca koji ga je osudio .

Vijeće Županijskog suda pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića u prvom je postupku osudilo Ferenčaka i Trukovića na po godinu dana zatvora, pri čemu su solidarno morali nadokanditi ilegano stečenu imovinsku korsit od oko 9,5 milijuna kuna, kako je bilo utvrđeno presudom. Vrhovni sud u međuvremenu je ukinuo tu osuđujuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Vlastito izuzeće

Novi postupak trebao je početi još u rujnu, ali je tada rasprava odgođena jer Ferenčakov odvjetnik Rajko Mlinarić nije primio sudski poziv pa nije ni došao. Sudac Majerović raspravu je odgodio za 11. listopada.

No, ni tada suđenje neće početi ispočetka. Srećko Ferenčak u međuvremenu je angažirao novog branitelja, odvjetnika Davora Drugovića, čime je nagnao suca Majerovića da sam zatraži vlastito izuzeće.

Naime, odvjetnik Drugović ranije je u nekim sudskim sporovima zastupao članove sučeve obitelji. Stoga je sudac procijenio da se, ulaskom tog odvjetnika u Ferenčakovu obranu, našao u svojevrsnom sukobu interesa te je od predsjednika suda zatražio vlastito izuzeće. Da to nije učinio, vrlo vjerojatno bi na prvom zakazanom ročištu došao takav prijedlog stranaka, a na koncu, i predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić odmah se složio da je došlo do situacije u kojoj se može govoriti o sumnjama u nepristranost suca te je prihvatio njegov zahtjev i izuzeo ga iz predmeta Nanbudo.

Želio pojačati tim?

Potvrdu za to dobili smo na Županijskom sudu. Tako će ovoga tjedna, umjesto početka ponovljenog postupka tek biti određen novi sudac koji će predsjedavati sudskim vijećem u ovom predmetu.

To će zasigurno odgoditi suđenje za neko vrijeme jer se novi sudac mora tek upozanti s cijelim spisom.

Je li se Ferenčak bojao da bi sudac Majerović i u ponovljenom postupku ostao pri ranijem zaključku da većih dodatnih ulaganja o kojima obrana govori zapravno nije bilo? Ili je samo želio pojačati svoj braniteljski tim...

JEFTINO DOBILI - SKUPO PRODALI

Teren namijenjen invalidima prodali i zaradili 9,5 milijuna

Ferenčak i Turković su, prema optužbi, 1996. godine najprije posudili Nanbudo institutu po 520.000 kuna, da bi institut od Grada Zagreba po simboličnoj cijeni dobio građevinsko zemljište od gotovo 5000 četvornih metara, ali isključivo za gradnju Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. Pet godina kasnije, u listopadu 2001. na skupštini Nanbudo instituta odlučeno je da se zemljište za gradnju centra prenese na Ferenčakov Ferbos inženjering te Turkovića, a oni su ga u svibnju 2002. prodali Konzumu za 10,6 miljuna kuna. Tako su njih dvojica zaradili razliku između svote koju su uložili, radilo se o oko milijun kuna, te prodajne cijene od 10,6 milijuna kuna.

Dakle, oko 9,5 milijuna kuna, zaključio je ranije Županijski sud.

Vrhovni sud zaključio je da je vijeće suca Majerovića pogriješilo što nije na odgovarajući način provjerilo navode obrane, odnosno njihova vještačenja o navodnim dodatnim ulaganjima koja su Ferenčak i Turković imali u sporno zemljište prije nego što su ga prodali Konzumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:59