NE VJERUJU OBEĆANJIMA

Branitelji iz Siska prije 5 godina otkrili lažnog generala: Završili su na sudu, a on i dalje prima generalsku mirovinu!

SISAK - “ Slušamo proteklih tjedan dana kako političari, među njima i uvaženi ministar branitelja Fred Matić, izjavljuju da je sve spremno za objavu registra branitelja ove jeseni, te da će objavom registra organi gonjenja, DORH i USKOK, dobiti pune ruke posle protiv lažnih branitelja.

Bojimo se da kao i do sada neće biti dobre volje da se očisti braniteljska populacija od lažnih branitelja.

Isto tako dvojimo da će se DORH i USKOK potrgati od posla goneći lažne branitelje, jer smo nas dvojica svjedoci da ta državna tijela nisu ništa željela poduzeti protiv lažnog branitelja, čak i kada su imali nedvojbene dokaze da je taj lažni branitelj velike beneficije i prava stekao temeljem lažnih uvjerenja. Riječ je o bivšem policajcu Petru Mašiću iz Kutine, koji je u mirovini general-bojnika već pet godina, a nikada nije bio branitelj s puškom u ruci, nikada nije bio na prvoj crti bojišnice ili nekoj akciji”.

Rekli su nam ovo Srećko Telar i Slavko Muža, predsjednik i dopredsjednik Udruge Specijalne jedinice policije ‘Osa’ Sisak, potaknuti najavama ‘čistke’ među braniteljima.

Muža i Telar podsjećaju kako je još početkom svibnja 2008. Udruga Specijalne jedinice policije ‘Osa’ Sisak uputila pismo, koje su potpisali njih dvojica, tadašnjoj ministrici branitelja Jadranki Kosor i tadašnjem ministru unutarnjih poslova Berislavu Rončeviću, upozoravajući na očiti primjer lažnog branitelja, lažnog invalida Domovinskog rata, koji je temeljem lažnih iskaza umirovljen kao HRVI u činu general bojnika i dragovoljca Domovinskog rata, te prima mirovinu od oko 13.000 kuna. U pismu su bivši specijalci tražili reviziju predmeta za umirovljenog policajca, Petra Mašića iz Kutine.

Slučaj je izašao u javnost nakon objave u Jutarnjem listu u srpnju 2008. godine, no ni to nije ništa promijenilo iako je sisačka policija podnijela kaznenu prijavu protiv Mašića , iako je Ministarstvo branitelja 29. svibnja 2008. poništilo Mašićevo rješenje o invalidnosti, iako se u cijeli slučaj, kako nam je potvrđeno, umiješao i USKOK.

Petar Mašić, bivši načelnik ureda načelnika PU sisačko-moslavačke, i dalje uživa u generalskoj mirovini. Da apsurd bude veći, protiv Mašića nema postupka, kod istražnog suca Mašić nikada nije ispitan. On nije, ali su zato kod istražnog suca saslušani Srećko Telar i Slavko Muža, bivši policajci specijalci, potpisnici pisma, jer je Mašić protiv njih podnio kaznenu prijavu.

U međuvremenu, Kazneni sud u Zagrebu odbacio je Mašićevu kaznenu prijavu i tužbu protiv Srećka Telara, odnosno, kako kaže Telar: “Ja sam uspio dokazati da je istina sve što sam o Mašiću napisao u pismu i rekao novinaru, te je sudac presudio u moju korist, odnosno odbacio je Mašićevu tužbu”. Protiv Muže na sudu u Sisku postupak je obustavljen.

Policija je, kako doznajemo u PU Sisčako-moslavačkoj, u svezi poništenja ratnog puta Petra Mašića u dva navrata, 16. srpnja i 11. rujna 2008., izvijestila Ured državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji’. Pojedinosti oko kaznene prijave protiv Mašića i što je poduzeto glede toga nismo dobili jer je ‘navedeni predmet u nadležnosti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu’, odgovorili su nam iz PU sisačko-moslavačke. U USKOK-u su nam samo rekli kako je predmet u rješavanju. I to je to.

U Mašićevu ratnom putu kojeg je izdala PU sisačko-moslavačka 15. rujna 2005. godine, stoji da je Mašić tijekom obavljanja zadaća na prvoj liniji bojišnice i akciji Bljesak bio izložen egzistencijalno ugrožavajućim situacijama i ima oštećenje organizma po osnovi oboljenja od PTSP-a.

Upravo zbog tih tvrdnji Srećko Telar i Slavko Muža, sisački ratni policajci specijalci, javno su progovorili protiv Mašića prije pet godina. Rekli su tada da oni dobro znaju da Mašić cijeloga rata nije bio niti u jednoj ratnoj postrojbi. - Ogorčen sam i šokiran da takva osoba prima generalsku mirovinu, a nije uzela pušku u ruku, ponovio nam je Muža telefonom. Srećko Telar dodaje kako se nada da će USKOK konačno početi raditi na tom slučaju, te da će se i ministar Matić osobno zauzeti da se taj slučaj razriješi, jer im je ponovo dostavljena kronologija i dokumentacija cjelokupnog slučaja Mašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:24