ISTRAGA JOŠ TRAJE

DORH istražuje je li Ivan Šuker htio zataškati aferu Fimi Media

Premda je u slučaju Fimi Media Državno odvjetništvo već podignulo četiri optužnice, a tri osobe su na osnovi nagodbi već i nepravomoćno osuđene, istraga u jednome djelu ovoga predmeta još uvijek traje.

Riječ je o navodnim pokušajima spriječavanja izbijanja čitav afere od strane nekoliko osoba iz vrha tada vladajućega HDZ-a, dok je istraga još bila u začecma, točnije kada je bivši član Uprave Croatia osiguranja, Damir Mihanović, davao prve iskaze Uskoku. U sklopu tih istraznih radnji krim-policija je, kako neslužbeno doznajemo, u ponedjeljak na obavijesni razgovor pozvala dvoje direktora u kadrovskoj službi Croatia osiguranja, a policajce je zanimalo kakva saznanja imaju o okolnostima pod kojima je Mihanović dobio otkaz u Croatia osiguranju i to nakon što je uz slučaj Fimi medija, upozoravao i na neke druge navodne nezakonitosti u Croatia osiguranju koje su tome poduzeću nanijeli gubitke. Mihanović, koji je prvi progovorio o tzv. famoznome sastanaku u Vladi 2007. kada je tadašnji premijer od čelnika državnih poduzeća zatražio da posluju s tvrtkom Fimi medija Nevenke Jurak, nedugo nakon svojega svjedočenja bio je smjenjen iz Uprave CO-a, da bi 15. srpnja 2010. godine, dakle kada je istraga protiv Mladena Barišića već bila pokrenuta, dobio i otkaz. Mihanović je u javnome istupu u medijima rekao kako je prijetnje dobio od tadašnjeg ministra Financija Ivana Šukera i predsjednika NO-a Croatia osiguranja, i to nakon što je premijerki Jadranki Kosor poslao mail u kojemu je upozoravao na navodne malverzacije.

“Prilikom izlaska iz sobe prišao mi je ministar Ivan Šuker i unio mi se u lice i rekao šuti i ne piši, a zatim mi je tri puta rekao: “Budi pametan! Budi pametan! Budi pametan”, rekao je Mihanović za HTV u listopadu 2010. godine. Prozvani Šuker nazvao je Mihanovićeve tvrdnje neistinitima, rekavši kako svi koji ga poznaju znaju da on nije osoba koja se nekome unosi u lice i prijeti. Po svemu sudeći policija i Državno odvjetništvo ipak su Mihanovićeve tvrdnje shvatili prilično ozbiljno te vec prije nekoliko mjeseci pokrenuli predistražne radnje. Naime, kako neslužbeno doznajemo, dvoje direktora iz kadrovske sluzbe CO-a nisu prve osoba koje su policajci u vezi ovoga slučaja pozvali na razgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:30