SKANDALOZNA ODLUKA

‘Goldstein ne može u HAZU jer su mu Hrvati genocidni’

 Saša Midžor Sučić / CROPIX

- Svojim pismom profesor Josip Pečarić izazvao je namjernu pomutnju i nije ni skrivao osobnu netrpeljivost prema Ivi Goldsteinu, što nije dobro za instituciju HAZU i njen moralni integritet. Pečarić je, dakle, zlorabio forum Akademije. Kad je pak riječ o optužbama da je Goldstein “proglasio Hrvate genocidnima”, to je čista manipulacija koje, naravno, nema u Goldsteinovim radovima. Žalosno je što je Pečarić uspio u tome da se pismo čita i o njemu raspravlja - istaknuo je jučer Damir Agičić, predstojnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ispolitizirana optužba

Agičić je, naime, komentirao odbijenicu HAZU Ivi Goldsteinu na izbornoj skupštini na kojoj su se birali novi članovi te institucije. Kandidatura Ive Goldsteina potaknula je žestoku raspravu započetu istupom Josipa Pečarića koji je ustvrdio kako se u izvještajima o kandidatima ne smiju iznositi poluistine te kako se u HAZU bira čovjek koji je “egzaktno dokazao genocidnost hrvatskog naroda”.

Već ta ispolitizirana, ako ne i nešto više, optužba bez ikakvih argumenata dovoljno je skandalozna, pogotovo od čovjeka čiju su stavovi o hrvatskoj povijesti krajnje upitni i ideologizirani, kao i vrijeme kada se udostojio “hrvatski progledati”.

- Interpretacija Josipa Pečarića da se titula akademika dodjeljuje čovjeku koji je dokazao genocidnost hrvatskog naroda ‘ne drži vodu’ jer su takve optužbe pobili u Razredu za društvene znanosti - istaknuo je akademik Vlatko Silobrčić, a povjesničar Agičić napomenuo da se radi o posve neutemeljenim, nestručnim i malicioznim optužbama na koje ne bi trebalo obraćati pažnju da nisu izrečene na takvom mjestu kao što je HAZU, dodavši da se radi o krajnje delikatnoj i osjetljivoj stvari.

Zakonska prava

U svom podužem govoru Pečarić je iznio i povijest svoga sukoba s Goldsteinom te ustvrdio da više povjesničara ima ozbiljne primjedbe na njegov rad. Spomenuo je Miroslava Brandta, Nevena Budaka, Juru Krištu i Vladimira Geigera. Replicirali su mu iz Razreda za društvene znanosti, ustvrdivši kako Goldstein ispunjava baš sve uvjete i kako je sve rađeno u skladu s procedurom.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:44