LAŽNI PODACI O RASTU BDP-a

Statističari se brane: Nismo mi krivi, nego Carinska uprava

 Davor Pongračić/CROPIX

Ponukan novinskom interpretacijom njihove revizije podataka o robnoj razmjeni u prošloj godini, Državni zavod za statistiku (DZS) izdao je novo priopćenje u kojem još jednom objašnjava zbog čega je nastala razlika u podacima, kao i razloge njihove objave.

Iz priopćenja objavljenog 29. ožujka, kažu u DZS-u, “sasvim je razvidno da je greška u podacima robne razmjene s inozemstvom uzrokovana tehničkom pogreškom u Carinskoj upravi, pri pripremi podataka jedinstvenih carinskih deklaracija koji su dostavljani Državnom zavodu za statistiku”.

DZS je uočio pogrešku, zatražio od Carinske uprave da se ona ispravi te proveo ponovnu obradu i objavio ispravak. U tekstu u Jutarnjem listu objavljenom na tu temu, priznaju u DZS-u, “prenesen je dio činjenica iz priopćenja za javnost”, no u toj su državnoj instituciji nezadovoljni opremom.

- Na taj se način pokušava dovesti u pitanje vjerodostojnost i objektivnost Državnog zavoda za statistiku - navode.

No, iako je naslov Jutarnjeg lista DZS shvatio kao napad na njegovu vjerodostojnost i objektivnost, činjenica jest da se on ne referira izričito na tu instituciju, nego je uopćen i zapravo se odnosi na bivšu vlast. Premda nije nevažno tko je grešku počinio, funkcioniranje sustava pokazalo je slabosti, a to otvara prostor za sumnju da su se u predizbornoj godini podaci namjerno naštimavali.

Carina bez komentara

Kako je vanjskotrgovinski deficit prikazan osjetno manjim nego što je bio (oko 15 posto), to znači da je i BDP bio niži, pa je umjesto rasta od 0,2 posto u prošloj godini vjerojatniji njegov pad. A što na sve kaže Carinska uprava koja je DZS-u dostavljala nepotpune podatke? Do zatvaranja ovog broja jučer nismo uspjeli dobiti objašnjenje iz te državne institucije.

Bivša premijerka Jadranka Kosor, odgovarajući na pitanja novinara osjeća li se odgovorna zbog netočnih podataka o gospodarskom rastu, pitanje odgovornosti je prebacila na bivšeg ministra gospodarstva Đuru Popijača i sam Zavod.

Revidirani podaci

- Podatke kao što znate radio je Zavod za statistiku, koji je neovisno tijelo. Čak ni ja kao premijerka nisam mogla dobiti podatke prije nego što su oni objavljeni. Odbijam bilo kakvu odgovornost - rekla je Kosor. Novinarima je poručila da pitanja postave tadašnjem ministru gospodarstva Đuri Popijaču, koji je bio nadležan za Zavod.

Naime, Jutarnji list je objavio da je Državni zavod za statistiku pogriješio kada je naveo da je BDP lani narastao 0,2 posto. Prava istina je bila da je pao.

Revidirani podaci su pokazali da je umjesto navedenih 5,8 milijardi eura deficit zapravo dosegnuo 6,7 milijardi eura. Kako su već prije uvidjeli da podaci ne štimaju, analitičari Hypo banke procijenili su da je Hrvatska lani imala pad od 0,4 posto. No, konačna brojka znat će se 2. travnja, za kada je DZS najavio objavu novih podataka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:07