SPORNA ODLUKA GRADA

Pseća pravda na osječki način: Šinterima za ubijanje 1,9 milijuna, a Azilu za spašavanje 100 tisuća!

Grad Osijek u prošloj je godini za usluge higijeničarske službe veterinarskim stanicama Slatina i Vetam platio 1,9 milijuna kuna.

Kad se isplaćeni iznos podijeli s količinom posla, doznajemo da je hvatanje i zbrinjavanje pasa plaćeno 5430 kuna po psu, a skupljanje i prijevoz lešina 1322 kune po lešini. Ostatak iznosa odnosi se na poslijepodnevna i noćna dežurstva radnika - gotovo 24.000 kuna u bruto iznosu po radniku mjesečno.

Slučaj rotvajleri

U isto vrijeme kroz Azil za napuštene pse u Osijeku koji vodi udruga Pobjede godišnje prođe 300-400 pasa, od kojih je 180-200 kontinuirano kod njih. Pobjede za kompletnu skrb o psima godišnje potroše oko 240.000 kuna, od čega im Grad donira 100.000. No, u Azilu, koji je u međuvremenu dobio i status skloništa, pse ne ubijaju, nego uspješno rade na njihovu zbrinjavanju, pa su u 2011. udomili 131 psa. Tvrtke s kojima Grad ima ugovor o zbrinjavanju pasa u istom su razdoblju udomile 49 pasa, a čak 104 su eutanazirale u svome skloništu u sklopu Veterinarske stanice Beli Manastir.

Kad je riječ o tim tvrtkama, pamti se i slučaj iz ožujka 2011. kada su u jednom dvorištu u Osijeku usmrtili šest rotvajlera, smatrajući ih opasnima i agresivnima. Zbog toga su u konačnici pravomoćno osuđeni na novčanu kaznu od 10.000 kuna nakon što se utvrdilo da psi nisu bili tako opasni. Unatoč svim činjenicama, Grad je s njima i za ovu godinu sklopio ugovor vrijedan 1,9 milijuna kuna.

Strogi uvjeti

Gradonačelnik Krešimir Bubalo to pravda zakonskom obvezom Grada da ima higijeničarsku službu, pri čemu ističe da i njega “boli kada mora toliko platiti jer je to puno novca, ali ugovor je takav i mi ga moramo poštovati”.

Romano Kristić, pročelnik u gradskoj upravi, na tu temu dodaje da je problem u “strogim uvjetima propisanim zakonom i nepostojanju više ponuđača koji udovoljavaju tim uvjetima”. Slatina i Vetam bile su jedine tvrtke koje su se prije tri godine javile na natječaj i koje su ujedno udovoljile uvjetima.

No, zaštitari životinja smatraju da bi Grad trebao raskinuti takav ugovor, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da te tvrtke pse usmrćuju iako im to nije zakonska obveza.

Udruga Pobjede spremna je preuzeti skrb o svim napuštenim psima u svom skloništu te već imaju dogovorenu suradnju s jednom veterinarskom stanicom koja bi obavljala usluge skupljanja i zbrinjavanja lešina. Iako u gradskoj upravi kažu da njihovo sklonište zadovoljava samo minimalne uvjete i da su problem imovinsko-pravni odnosi, u udruzi ističu da s time ne bi trebalo biti problema jer je upravo Grad obećao pomoć u njihovu rješavanju. Predsjednica Pobjede Ivana Crnoja i njezini suradnici iz udruge Hrvoje Harač i Zrinka Košta najvećim problemom smatraju to što Slatina i Vetam usmrćuju pse.

Život ili smrt

- Oni po zakonu mogu usmrtiti pse nakon 60 dana, ali nigdje ne piše da to moraju činiti i niti jedan pas ne bi smio biti usmrćen ako sklonište nije popunilo kapacitet, a njihovo je često poluprazno. Isto tako, brojni posjeti građana našem skloništu i činjenica da će prije psa dovesti nama, nego ‘šinteraju’ govore u prilog tome da su građani za našu opciju koja znači život psima, a ne za njihovu koja znači smrt psima - kažu u udruzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:08