ODLUKA HRVATSKOG MINISTRA

Vrhovni sud: Čečenskog terorista izručiti Rusiji Miljenić: Ne! Vraćam ga u Austriju

Aslan Kagermanov (33) u srijedu ujutro dovezen je iz Prihvatnog centra u Ježevu u zagrebačku zračnu luku. On je bio putnik s posebnim statusom i nije prolazio uobičajenu proceduru. Mogao je odahnuti jer je bio putnik na zrakoplovu za Beč, a ne za Moskvu. Sada je sa suprugom, trogodišnjom kćeri Asmom i jednogodišnjim sinom Malikom u Grazu. To što je danas s obitelji, a ne u zatvoru u Groznom , Kagermanov može zahvaliti Orsatu Miljeniću, hrvatskom ministru pravosuđa, koji je odlučio da ga neće deportirati u Moskvu iako su tako odlučili hrvatski sudovi.

Regularna vojska

Za Kagermanovom je Rusija izdala tjeralicu tražeći da ga se izruči u Čečeniju, gdje bi mu se sudilo zbog navodnog sudjelovanja u pripremi terorističkog čina. Rusi ga terete da je 2004. opskrbljivao članove bande hranom te da je N. Ossmanevu predao eksploziv, iako za to nije imao odgovarajuće ovlasti. Naprava je, tvrde Rusi, kasnije i primijenjena, a u eksploziji je ozlijeđen vojnik. Istom argumentacijom Rusi su i od Austrije prije nekoliko godina tražili njegovo izručenje. Kagermanov je tvrdio kako nije terorist niti član bande, nego je bio u regularnoj vojsci koja se borila za oslobođenje Čečenije te da nije sudjelovao u vojnim aspektima sukoba.

Vožnja hrane

Njegova se uloga svodila, tvrdi, na vožnju hrane i pomoći. Pokrajinski kazneni sud u Grazu odbio je 27. ožujka 2008. zahtjev državnog odvjetništva u Grazu za izručenjem Rusiji. Sud je tada zatražio i mišljenje Saveznog ministarstva vanjskih poslova.

Petomjesečna drama Asnala Kagermanova u Hrvatskoj počela je 17. rujna prošle godine na graničnom prijelazu Macelj. Mercedes austrijskih oznaka prošao je slovensku granicu. Kagermanov, koji je već sedam godina živio u Austriji, i prije je dolazio u Hrvatsku, na ljetovanje s obitelji u Istru, i nikad nije zaustavljen.

Crvena lampica

Ovoga puta policajcu se kad je provukao njegovu putovnicu upalila crvena lampica. Lice s tjeralice Interpola. Mercedes je parkiran na stranu, Kagermanov je prošao prvo ispitivanje, a idući dan priveden je istražnom sucu u Zagrebu koji mu je odredio ekstradicijski pritvor. Počinje postupak za njegovo izručenje, sud mu dodjeljuje branitelja. Brat Ashab bio je šokiran kao i cijela obitelj, ali su pokrenuli akciju kako bi upozorili da Aslan nije terorist.

Slični slučajevi

No redom gube sve pravne bitke. Prvo je sutkinja Lidija Vidjak odlučila da će Kagermanova izručiti Rusiji. U presudi se ne navodi zbog kojih se konretno kaznenih djela Kagermanova izručuje. On tvrdi da je nakon uhićenja, kada je u njegovu kuću upala policija i prvo odvela njegova oca, bio podvrgnut sustavnom mučenju u ruskom zatvoru. Upravo to je i austrijski sud uzeo u obzir kad mu je dao politički azil.

Nakon te odluke uslijedila je žalba njegovih odvjetnika Tomislava Hotka i Igora Skupnjaka Vrhovnom sudu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:50