BOGATIJI POTPISUJU

Predbračni ugovor: Obiteljski zakon omogućava da se potpiše i u braku

U Hrvatskoj, gdje statistike pokazuju da se raspada svaki peti brak, predbračni su ugovori zanimljivi samo bogatijim Hrvatima. Irena Majstorović, asistenica na Katedri za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, koja je ujedno magistrirala na bračnim ugovorima, ističe kako je u Hrvatskoj u proteklih pet godina praksa potpisivanja predbračnih ugovora sve češća.

- Kod nas se bračni ugovor može sklopiti po Obiteljskom zakonu prije i tijekom braka, a isti sadržaj mogu sklopiti i osobe koje su u izvanbračnim i istospolnim zajednicama. Bit svakog takvog ugovaranja je da se odstupi od režima bračne stečevine. To bi značilo da se drugačije definira klasična podjela pri rastavi braka od pola-pola stečevine koja je nastala tijekom braka. Supružnici mogu, primjerice, u takvom bračnom ugovoru definirati da ne žele da njihova plaća ulazi u podjelu imovine - kaže Majstorović.

Dodaje kako se upravo zbog takvog ugovora izbjegava sudski postupak koji je dugotrajan i skup i štiti vrijednost imovine. No, takve ugovore ne potpisuju prosječni Hrvati koji imaju otprilike ista primanja, nego oni koji imaju neku imovinu.

Bezbolniji razvod

- Na taj se način i bezbolnije razvedu jer je već unaprijed riješen kamen spoticanja. Partneri samo moraju biti načisto trebaju li unaprijed potpisati takav ugovor. Nekima to uzrokuje problem jer misle da je to pitanje povjerenja, dok drugi smatraju da je to idealno - rekla je pravnica. Dodala je kako je za Mariju Šarapovu pametno što je uzela tim odvjetnika kako bi unaprijed osigurala svoju imovinu.

Magazin za poduzetnike Poslovni savjetnik u suradnji s konzultantskom tvrtkom Proago proveo je online istraživanje na temu “Brak kao posao”.

Registar ugovora

U istraživanju je sudjelovalo 304 ispitanika oba spola. Pokazalo se kako više od polovice ispitanih nije potpisalo predbračni ugovor, njih 55 posto, a oni koji bi ga ipak sklopili s partnerom učinili bi to prvenstveno u slučaju da dođe do razvoda.

Ovakav dokument uglavnom bi potpisali imućniji Hrvati ili oni koji iza sebe već imaju jedan brak pa žele zaštititi imovinu i prava djece.

Premda je bračni ugovor kao takav u hrvatskoj pravnoj praksi prisutan već dulje vrijeme, još ne postoji registar sklopljenih bračnih ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:03