INTERVJU S VESNOM PUSIĆ

HNS Milanoviću nije problem nego rješenje. A istina o Ferenčaku će se kad-tad saznati

 Boris Kovačev/CROPIX

Premda smo razgovor s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić namjeravali voditi na temu položaja Hrvatske u međunarodnoj zajednici, intervju smo morali početi jednim vrućim unutarnjopolitičkim pitanjem . Zanimalo nas je kako komentira brojne kritike koje je izazvala odluka HNS-a da se u Nadzorni obor Janafa imenuje Srećko Ferenčak koji je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora.

- Taj slučaj traje već više od sedam godina. Napadi koje je Srećko Ferenčak doživio žešći su nego reagiranje na ljude koji su pravomoćno osuđeni za ratne zločine. Postupak je u tijeku i voljela bih da se već jednom završi. Neću ga komentirati, ali se jedino nadam da će jednoga dana prava i potpuna istina izaći na vidjelo.

Odgovoran posao

Kako ocjenjujete tvrdnje nekih političara iz koalicije i komentatora da se HNS ponaša kao klijentelistička stranka, da je zainteresiran samo za razne utjecajne funkcije i da bi zbog toga mogao postati problem SDP-u?

- Kada bi to zaista bile tvrdnje nekih koalicijskih partnera, to bi s njihove strane bilo štetno, destruktivno, kratkovidno i neistinito. Takve tvrdnje bi pokazivale da onaj koji ih iznosi ne razumije ili mu nije stalo do funkcioniranja koalicijske Vlade i ne zna da je uspjeh svakog ministarstva i cijele Vlade zajednički, ali je i neuspjeh zajednički. Stranačka rivalstva i podmetanja treba ostaviti po strani i ozbiljno se primiti zahtjevnog i odgovornog posla koji je pred nama. Inače tu neće biti sreće ni uspjeha. Međutim, iako viđam te napise i komentare, otkad smo formirali Vladu, ja nikada, podvlačim nikada, nisam doživjela niti jednu neugodnost ni od koga od svojih kolegica i kolega iz Vlade. Štoviše, svaki razgovor ili konzultacija koju sam imala bilo s ministrom iz HNS-a, SDP-a ili IDS-a bili su krajnje korisni, pozitivni i konstruktivni. Svakome s malo iskustva i dobronamjernosti jasno je da je u ovom poslu najlakše uništavati, a da je za uspjeh neophodno graditi dobre odnose postupno, dugoročno i sa strpljenjem. Kad je o funkcijama riječ, HNS ima saborski klub od 15 zastupnika i 4 ministra u Vladi. Izuzet ću sebe i prepustiti to drugima na procjenu, no ostala 3 HNS-ovca u Vladi - Čačić, Zlatar-Violić i Vrdoljak - sigurno su prvoklasne kvalitete u svom poslu. Za sve druge ljude, bilo iz SDP-a, kojih ima bitno više, ili iz HNS-a, kojih ima bitno manje, što je i logično, bilo iz drugih stranaka ili nestranačke, lako je provjeriti kvalifikacije i sve će biti jasno. Stranačka pripadnost na tim poslovima nikoga ne kvalificira, ali niti diskvalificira. HNS ne može biti problem SDP-u, kao što ni SDP ne može biti problem HNS-u. Naša koalicija bila je neophodna i jednima i drugima da bismo mogli formirati Vladu i mi jedni drugima nismo problem nego rješenje.

Nedavno ste prvi put prisustvovali sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU. Kakvi su vaši prvi dojmovi?

- To je nova faza u ulozi Hrvatske na međunarodnoj sceni i uopće u hrvatskom političkom identitetu. Premda smo u statusu promatrača, dakle sudjelujemo u radu i raspravama, ali ne glasujemo, moji su dojmovi vrlo pozitivni. Zaključenjem pregovora s Hrvatskom EU je potvrdila zainteresiranost za nastavak politike proširenja te dala realnu europsku perspektivu državama jugoistočne Europe. Hrvatska se pojavljuje u Bruxellesu s punim legitimitetom, s odrađenim referendumom i s očitim napretkom u političkom sazrijevanju i izgradnji institucija. Za nas je sada vrlo važno kakav ćemo dojam ostaviti. Prvi dojam je vrlo značajan za pozicioniranje zemalja manje i srednje veličine kao što je Hrvatska. U tom slučaju jako je važno kakvu politiku zastupaš i kakav imaš pristup problemima. Postoje rasprave na formalnim sastancima, ali postoje i neformalni ručkovi i doručci koji služe da se preliminarno razgovara o nekim temama. Želimo se afirmirati kao zemlja koja ima osjećaj odgovornosti i jasno definirane ciljeve tako da može artikulirano sudjelovati u kreiranju europske politike. To je zadaća koja će nam, ako je uspješno obavimo, otvoriti sva vrata i jamčiti utjecaj na dugi rok.

Još smo, međutim, uvijek pod monitoringom…

- Jesmo i bit ćemo sve do 1. srpnja 2013. EU promatra u kojoj se mjeri ispunjavaju preuzete obaveze, kako provodimo zakone, posebno u tri područja - pravosuđe i temeljna prava, tržišno natjecanje i pravda, sloboda i sigurnost, što se u prvom redu odnosi na upravljanje granicama. Svi priznaju naše napredovanje, rečeno nam je da su stekli vrlo pozitivan dojam o radu Vlade jer djeluje transparentno i ima pred sobom jasne ciljeve. Glavna, odnosno jedina primjedba bila je na uvođenje poreza na mobilnu telefoniju. I to više zbog načina donošenja nego zbog same teme jer je to ionako privremena mjera. Ima praktičnih primjedbi koje se odnose na potrebe mijenjanja u zakonodavstvu i uspostavljanja institucija koje su definirane zakonom. Dakle, mi trebamo samo korigirati neke stvari u proceduri i komunikaciji s europskim institucijama, ali prve ocjene su vrlo ohrabrujuće za nas.

Izgradnja države

Potrebno je također stvoriti dojam vjerodostojnosti…

- Često su nam proteklih godina iz svijeta stizala upozorenja da ne poštujemo dogovore ili preuzete obveze, dok istodobno u državi prevladava uvjerenje da političari uglavnom ne govore istinu. Takvo ponašanje je suicidalno na međunarodnoj, a krajnje štetno na domaćoj sceni. I zato nije dovoljno promijeniti ponašanje, već i dojam treba što prije promijeniti. Naravno da ne izlazite uvijek sa svime što mislite, ali ne treba zastupati ni stajališta koja nisu vaša. Možda nešto možete prešutjeti, ali ako govorite ono što ne mislite, to vam se brzo obije o glavu.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:38