NESPORAZUM U SINJU

20 konja ostalo bez vode jer se ne zna tko treba platiti račun. Vlasnici vele: Mi od troškova ne bježimo!

In this photo taken June 6, 2011, Przewalski horses are seen in the acclimatization station located in the small village of Dolni Dobrejov, some 100 kilometers (about 60 miles) south of Prague, Czech Republic. An army transport plane took off from a military airport in the Czech capital Tuesday, June 14, 2011 to take four rare wild horses to Mongolia as part of Prague Zoo efforts to reintroduce the endangered species of the Przewalski horse in its native habitat. (AP Photo/Petr David Josek)
 AP

SINJ - U gradskoj štali na hipodromu, koju koriste privatni vlasnici, već 10 dana ne mogu se napajati konji jer su iz komunalnog poduzeća “ Vodovod i čistoća ” demontirali vodomjer, piše Slobodna Dalmacija .

U štali se nalazi 20-ak konja i, da bismo ih napojili, svaki dan moramo vući vodu u kantama s udaljenosti između 50 i 100 metara, iz štale alkarske ergele. Koliko je meni poznato, postoji samo tromjesečni dug, i to za listopad 324 kune, studeni 274 kune i prosinac 525 kuna.

Mi, vlasnici konja koji koristimo štalu ne bježimo od svojih obveza, ali ne pojavljuje se nitko s kim bismo mogli urediti odnose – kaže Vedran Stipčević, vlasnik jednog od konja. Tako se svaki dan konjima na ruke prebaci više od 400 litara vode.

Dakle, u prošlih deset dana vlasnici su u kantama prebacili više od 40 hektolitara vode napajajući konje. Stipčević nam pojašnjava da je nova štala na hipodromu, koja je sad ostala bez vode, izgrađena 2004. godine.

Gradnju su financirali vlasnici konja. S te osnove 7,5 godina imali su pravo na njeno besplatno korištenje.

Grad je u međuvremenu legalizirao izgradnju štale o svom trošku, štala je postala gradsko vlasništvo te je logično da se konjanicima koji u njoj drže svoje ljubimce naplaćuje najamnina.

U tom je kontekstu još u rujnu 2010. godine u gradskoj vlasti najavljeno donošenje masters plana za hipodrom kojim su se trebali definirati odnosi sa svim postojećim korisnicima štala na hipodromu. To do danas nije napravljeno.

Razdvojeni korisnici

- Mi, koji smo izgradili te štale i koristimo ih, ne bježimo od plaćanja troškova. Ja sad u toj štali imam tri konja koji svakodnevno treniraju na hipodromu. Konj dnevno, ujutro i navečer, popije oko 20 litara vode.

Otkako je prije 7 dana demontiran vodomjer, netko od nas svako jutro i svaku večer odlazi i u kantama dovlači tih 60-ak litara vode da ih napojimo - kaže Branko Zorica iz Konjičkog kluba “Vreba” iz Hrvaca najavljujući da se svi vlasnici konja dogovaraju za odlazak kod gradskih vlasti kako bi razriješili ne samo problem s vodom, već općenito korištenje štale.

Prošle godine, saznali smo, po nalogu iz gradske uprave “Vodovod i čistoća” razdvojio je korisnike vode na hipodromu te je postavljen posebni vodomjer za mjerenje utroška vode u novoj štali.

- Mi smo račune o utrošenoj vodi, evidentiranoj preko toga vodomjera, dostavili na adresu gradske uprave. Umjesto očekivane uplate iz gradske uprave, vratili su nam račune uz obrazloženje da se to ne odnosi na njih, da ta potrošnja nije njihova.

U takvim okolnostima, kad nismo mogli utvrditi tko bi trebao plaćati potrošenu vodu, naši zaposlenici zaduženi za prekidanje isporuke vode 18. siječnja demontirali su i skinuli taj vodomjer, zbog čega je štala ostala bez vode - kaže ing. Mario Vukasović, direktor “Vodovoda i čistoće”, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55