KRIZA UZIMA SVOJE

Povećava se broj privedenih zbog prosjačenja i skitnje: U 2010. policija privela 830 prosjaka, a lani se taj broj popeo na 885

ZAGREB - Najčešće prosi u pothodniku kod Glavnog kolodvora u Zagrebu. Tamo se zadržava koliko je potrebno. Mora skupiti 100 kuna. Toliko mu je potrebno da kupi topli obrok i alkohol.

Više je puta bio priveden zbog skitnje i prosjačenja. To mu odgovara jer barem jednu noć ima topli krevet i besplatni obrok. Pomoć ne traži, niti je želi primiti. To je njegov stil života kojega se ne želi odreći.

Beskućnik koji živi u mraku pothodnika ispod Glavnog kolodvora jedan je od 717 beskućnika koje je zagrebačka policija privela prošle godine zato što su prekršili članak 11. Zakona o remećenju javnog reda i mira.

Ta se brojka gotovo udvostručila u odnosu na 2010. kada je policija privela 404 osobe na području PU zagrebačke. No, broj privedenih zbog kršenja zakona, prema kojemu će svatko tko se odaje skitnji ili prosjačenju biti kažnjen za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana, povećao se u cijeloj Hrvatskoj.

U odnosu na 2010. kada je u cijeloj Hrvatskoj bilo privedeno 830 osoba, lani se taj broj popeo na 885.

Očaj ili stil života

Osim Zagreba gdje se ta brojka drastično povećala, porast privedenih prosjaka bilježe i Rijeka te Osijek.

U Osijeku su, za razliku od 2010. kada ih je bilo 12, lani privedene 22 osobe. I Rijeka bilježi povećanje privedenih beskućnika.

Dok je u 2010. privedeno samo devet osoba koje su prosile ili skitale se Rijekom, lani se ta brojka popela na 17 privedenih osoba.

Jedino se Split može pohvaliti da je u 2011. imao manje privedenih osoba zbog skitnje i prosjačenja (sa 26 na 19 privedenih).

- Privedeni su oni kojima je prosjačenje stil života. Nekima je to zarada, a drugi to rade iz puke nužnosti. Žalosno je ipak što hrvatsko društvo beskućnike promatra upravo kroz prizmu privedenih koji su u velikom broju alkoholičari ili, popularno rečeno, klošari - objašnjava Zvonko Mlinar, pomoćnik ravnatelja Crvenog križa Zagreba.

U Hrvatskoj, prema nekim procjenama, od prosjačenja preživljava 1500 ljudi. Svaki od njih, prema procjenama policije, dnevno “utrži” između 100 i 300 kuna. Procjenjuje se i da prosjak u Zagrebu zaradi dnevno i do 350 kuna.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:16