SUĐENJE SANADERU

Član Uprave o izmjenama ugovora: Prepuštanje Ine MOL-u bilo je suprotno hrvatskim interesima

Jedan od trojice hrvatskih predstavnika u upravi Ine Damir Mayer kazao je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da su izmjenama međudioničarskog ugovora između Ine i MOL-a upravljačka prava u potpunosti prebačena na strateškog partnera - mađarsku naftnu kompaniju MOL
 Dragan Matić / CROPIX

NOVO >>>>>>15:01 Član uprave Ine Davor Mayer ustvrdio je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da je prepuštanje domaće naftne kompanije mađarskom MOL-u bilo suprotno hrvatskim interesima, s obzirom da Ina na hrvatskom energetskom tržištu sudjeluje s čak 60-ak posto.

Jedan od trojice hrvatskih članova uprave Ine podsjetio je da je kao jedan od glavnih ciljeva u izmjeni međudioničarskog ugovora između Sanaderove vlade i MOL-a stajalo jačanje hrvatske energetske stabilnosti. No, ugovor koji je na snazi protivan je interesima Republike Hrvatske, kazao je Mayer ističući da takav zaključak donosi na temelju 18-godišnjeg rada u naftnoj struci.

"Dati jednu kompaniju na upravljanje drugoj kompaniji, a ne imati elemente zaštite vlastitih interesa ne može biti u interesu Hrvatske", ustvrdio je Mayer.

Odgovarajući na pitanja tužiteljstva, koje Sanadera tereti da je za 10 milijuna eura mita MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini, svjedok je kazao i da je prije MOL-ovog preuzimanja kontrole iz Ine trebalo biti izdvojeno nerentabilno plinsko poslovanje.

Pojasnio je da je u ugovoru s MOL-om predviđeno izdvajanje skladištenja i prodaje plina. Prodaja je pritom trebala ostati u nadležnosti Ine unutar nove tvrtke Prirodni plin, a cijena se trebala bazirati na cijeni uvoznog, ruskog plina, kazao je Mayer. "I tu dolazimo do problema, jer se plin trebao kupovati po tržišnoj cijeni i jeftinije prodavati", pojasnio je.

Govoreći o poslovanju Ine u prošloj godini rekao je da je poslovni rezultat bio dobar, ponajviše zbog naftnih polja u Siriji i sjevernom Jadranu, no to, zaključuje, nije bio rezultat MOL-ovih aktivnosti.

Ipak, MOL je po njegovim riječima zaslužan za uštede, s kojima se "ne može pretjerati", no izostala su neophodna ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju. Primjerice modernizacija riječke rafinerije provedena je samo djelomično, dok se sa sisačkom nije ni započelo.

"Interes MOL-a nije nužno i interes Ine", zaključio je Mayer.

U prvom dijelu svjedočenja on je, odgovarajući na pitanja tužiteljstva, kazao da su izmjenama međudioničarskog ugovora upravljačka prava u Ini u potpunosti prebačena na strateškog partnera – mađarsku naftnu kompaniju MOL.

"U redu je da većinski vlasnik ima većinska prava, ali ne i sva", rekao je, pojašnjavajući na pitanja Sanaderove obrane svoju tvrdnju da takav način upravljanja ne postoji ni u jednoj drugoj kompaniji.

Sanaderova obrana prigovorila je da je Mayerov iskaz tendenciozan jer se njime želi zaobići činjenica da veća upravljačka prava treba imati strana s više dionica. Mayerov iskaz smatraju i proturječnim jer se Sanaderu kojega se tereti za sklapanje nepovoljnih ugovora sada spočitava što ti ugovori nisu poštovani.

----------------------------------------------------------------------------------------

12:30 Nakon stanke, u nastavku svjedočenja člana uprave Ine Davora Mayera, tužiteljstvo je postavilo dodatna pitanja o poslovanju Ine, a odlučeno je da drugi najavljeni svjedok, Ivan Krešić, također član uprave Ine, danas ipak neće biti ispitan.

Jesu li propisane sankcije ako nisu obavljena ulaganja?, upitan je Mayer.

- Sankcije nisu propisane.

Imate li vi kao član uprave mogućnost utjecati na strateškog partnera da izvrši preuzetu obvezu?

- Moram naglasiti, mi smo ovdje imenovani kao predstavnici Vlade RH i mi nemamo ravnopravan odnos s ostalim kolegama u Upravi. Sve stvari koje bilo koji operativni organ obavi mora izvijestiti kolege u MOL-u. Radi se o vrlo osjetljivim pitanjima, koje su često od interesa za RH. Ako mi uputimo bilo kakav upit nekome, o tome mora biti informiran predsjednik uprave. Ja nisam oslobođen odgovornosti, pa tako i u odnosu na strategiju. Mi možemo ukazivati, ali odluke ne možemo donositi.

Kakve su posljedice za poslovanje INE s obzirom na neispunjenje obveze?

- Neispunjenje cilja modernizacije rafinerija. INA nije mogla plasirati bolju kvalitetu goriva, bili smo time limiitirani u odnosu na zemlje regije. Imate konkurenciju koja je znatno ojačala, ne držimo pravi korak s konkurencijom.

Je li donijeta poslovna strategija INE i tko ju je donio?

- Ona je donijeta krajem 2011. i narav te strategije je konzultativnog karaktera te ona nije obvezujući element. Mi smo utjecali, ali ključnu ulogu je imao strateški partner MOL.

Ima li unutar INE kakav odjel za strategiju?

- Prvom izmjenom i dopunom ugovora došlo je do značajnih promjena. Ukinut je sektor strategije. Neuobičajeno je da naftna kompanija ove veličine nema odjel strategije. Ali kada uzmemo u obzir da postoje dva većinska dioničara i da mnoge ove promjene vode ovu kompaniju u tvrtku kćer MOL-a, meni nije prihvatljivo, ali je logično sa strane strateškog partnera. Nije logično da kompanija te veličine nema sektor ili odjel strategije.

Da li odluka o poslovnom planu i proračunu društva spada u tzv. Zadržana pitanja o kojima Nadzorni odbor odlučuje kvalificiranom većinom?

- Izmjenom dioničarskog ugovora ova točka izbačena je iz Zadržanih pitanja.

Koliki je značaj poslovnog plana?

- To je jedan od najznačajnijih dokumenata i bez toga jedna kompanija ne može funkcionirati.

Tko onda sastavlja poslovni plan i proračun?

- On se sastavlja ispod uprave, uprava može samo dati prijedloge. Mi se trudimo prikupiti što više informacija, jer jedino tako možemo odgovarati za funkcioniranje kompanije.

Kojom većinom uprava odlučuje o poslovnom planu i proračunu?

- Potrebna je obična većina u upravi.

Ima li situacija kad uprava doosi odluke jednoglasno, je li to rijetko ili često?

- Moram napomenuti da u zadnjih godinu ili dva mjeseca bilo je 450 do 500 odluka urpava i još toliko odluka koje su se donosile na odboru glavnih direktora. Oko 80-85 posto su tehničke prirode i tiču se operativnog poslovanja. Neke vrlo važne odluke, kao što je prodaja derivata u iznosu od 20 milijuna dolara niti ne dolaze na upravu, a neke odluke kao što je ugovor s kaznenim zavodom Turopolje, iako ne želim to banalizirati, dolazi na odluku upravi. To je rezultat Loda, tako da neke važne odluke ne dođu na upravu. A i u tome ima većinu i može odlučiti ono što je u interesu strateškog partnera.

Većina operativnih odluka je donesena jednoglasno. Sedam odluka je doneseno preglasavanjem i mi smo odbijeni, a bilo je 30-ak, 40-ak odluka koje su skinute s glasanja. Jedna odluka je bila o kupnji određenih polja u Rusiji. Dobili smo informaciju da su ta polja procijenjena, pa je ta odluka skinuta s dnevnog reda.

--------------------------------------------

10:30 U nastavku svjedočenja člana Uprave INA-e Davora Mayera, tužiteljica je zatražila objašnjenje o tome kako je u INA-i reguliran rad izvršnih direktora.

- Reguliran je Poslovnikom o radu uprave i drugim dokumentima, kao što je Lista za donošenje odluka (Lodo), izjavio je Mayer. Prvi Lodo je donesen 2009. godine, u čemu trojica sadašnjih članova Uprave nisu sudjelovali. Posljedica Loda je da je razvojni proces pod kontrolom strateškog partnera, a da Hrvatska nema izravne ovlasti, već samo mogućnost davanja primjedbi i naputaka, ali ne može donijeti nikakvu odluku, a ako je štetna za kompaniju ne mogu je zaustaviti nego dati samo primjedbu na nju. Lodo je donesen 4. 11. 2011. godine.

Dragan Matić / CROPIX

Da li znači da o projektima između 7 i 40 milijuna eura uprava uopće ne glasa?

- Da, točno je, uprava ne glasa, to samo prima kao informaciju. Tražili smo hitnu suspenziju Loda jer smo smatrali da jedan dioničar u odnosu na drugog dobija povlaštene informacije, a ostali takve informacije nemaju. Držimo da je ovo vrlo kompliciran dokument i ne ide u prilog brzom radu kompanije i predugo odugovlači poslovne procese. To smo tražili u travnju 2011. godine. Kao i druga glasanja, odluka je donesena preglasavanjem 3:3. Hrvatski članovi bili su za suspenziju Loda, a presudni je bio glas Predsjednika uprave koji je odlučio da se ovaj dokument neće hitno suspendirati.

Tko ima mogućnost dobijati povlaštene informacije?

- Isključivo strateški partner jer nijedno tijelo Vlade ne dobija ovu odluku.

Da li kao članovi Uprave prisustvujete sjednicama odbora izvršnih direktora?

- Ne, ne sudjelujemo.

Jeste li tražili da prisustvujete sjednicama?

- Da, tražili smo i usmenim putem i tada nam je rečeno da to ne dolazi u obzir.

--------------------------------------------

9:35 U nastavku suđenja Sanaderu, prvi na klupu za svjedoke je jutros sjeo Davor Mayer, inženjer kemijske tehnologije i hrvatski član Uprave INE. Uz njega i Krešića, danas će svjedočiti i Davor Štern, predsjednik NO-a Ine te Damir Vanđelić, član Nadzornog odbora.

Prije početka ispitivanja, USKOK je kao nove dokaze u suđenju predložio dopis članova NO Ine od svibnja 2011. upućen ministru rada i poduzetništva, kao i raznovrsnu koresponedenciju između državnih tajnika i uprave Ine.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Vanje Marušić, Mayer je izjavio kako je u Upravni odbor Ine imenovan 11. veljače 2011. godine na prijedlog Vlade RH. Napomenuo je kako su članovi Uprave dužni čuvati poslovnu tajnu, na što ih je upozorio član Uprave iz MOL-a, pa je Mayer zatražio od suda da ga upozori “kako zakon rješava te stvari”, s obzirom da im u ugovoru ipak piše da nisu obavezni čuvati poslovnu tajnu ako ih pozove sud.

Imate li kakvo iskustvo u naftnom biznisu?, pitala ga je tužiteljica.

- Počeo sam raditi u INA-i, bio na praksi u naftnim industrijama, nakon četiri godine u INA- radio sam u OMV-u kao direktor prodaje, pa u najvećoj kompaniji na svijetu, bio sam član Uprave Tifona. Imam 18 godina radnog iskustva isključivo u naftnom biznisu.

Imate li kao član uprave određeni resor za koji ste zaduženi?

- Prvom izmjenom dioničarskog ugovora izvršna ovlast uprave prebačena je na predsjednika uprave i izvršne direktore.

Tko imenuje Upravu?

- Uprava se sastoji od šest članova, tri imenuje MOL, a tri Vlada RH. Odluke se donose većinom glasova, osim odluke o izmjenama poslovnika o radu. U slučaju jednakog broja glasova predsjednik Uprave ima odlučujući glas, a njega imenuje strateški partner MOL.

Koji je zadatak Uprave?

- Da vodi poslove društva. U ovom slučaju ne vodi operativne poslove društva, već je to prebačeno na predsjednika Uprave koji vodi kompaniju uz izvršne direktore i kontrolu MOL-a. Ne znam da u Hrvatskoj postoji kompanija kojom se upravlja na ovakav način. Uprava društva odgovara za kompaniju, a u istom ne upravlja kompanijom i imamo nesklad.

Kako je reguliran rad izvršnih direktora?

- Reguliran je Poslovnikom o radu uprave i drugim dokumentima.

--------------------------------------------

ZAGREB - Ispitivanjem dvojice članova uprave Ine, Ivana Krešića i Davora Mayera, na zagrebačkom Županijskom sudu danas će se nastaviti suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, optuženom za primanje 10 milijuna eura mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernádija zbog kojih je MOL-u navodno trebao osigurati većinska upravljačka prava u Ini.

U objedinjenom postupku Sanadera se tereti i za ratno profiterstvo zbog primanja provizije od austrijske Hypo banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:36