Može li se inspekciji prijaviti sumnja da neki restoran jelo peče na starom ili lošem ulju?
Može, iako su takvi slučajevi vrlo rijetki, a u 2021. godini, prema podacima Državnog inspektorata, zaprimljena je samo jedna takva prijava, za koju se na kraju utvrdilo da je neutemeljena.
Kako su nam pojasnili u Inspektoratu, u nadležnosti sanitarne inspekcije ne postoji propis kojim se uređuje način korištenja ulja za prženje, već je to na razini EU riješeno time što ugostitelji imaju obvezu samokontrole načela HACCP-a u svim fazama u lancu hrane, a tu samokontrolu provode sami ili koriste vodiče EU.
Kod prženja je najveća opasnost od pojave akrilamida prilikom prženja hrane na temperaturama iznad 120 stupnjeva i pri niskoj vlažnosti, a ugostitelji su obvezni utjecati na što manju pojavu ovog spoja kroz mjere odabira pravih sorti krumpira, namakanja u hladnoj vodi i sličnog.
U 1291 nadzoru koje je Inspektorat u 2021. proveo nad ugostiteljskim objektima otkriveno je 386 nesukladnosti, od kojih se 71 odnosio na nedostatke u provedbi sustava samokontrole, a ostale su se odnosile na neispunjavanje higijenskih uvjeta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....