LEDENA INFLACIJA

Cijene omiljene poslastice obaraju rekorde, ali Hrvata je se ne žele odreći: ‘Prodajem 60 komada dnevno!‘

Možda su Hrvatima cijene prihvatljive, ali stranci se baš i ne slažu

Sladoled u Splitu

 Duje Klarić/Cropix

Proljeće je već počelo, uskoro će i ljeto, već pomalo pristižu i prvi turisti. Vrijeme je ovo za omiljenu ljetnu poslasticu - sladoled. Inflacija cijena sladoleda nije samo hrvatski, već i globalni fenomen, na koji potrošači i tvrtke različito reagiraju, piše Slobodna Dalmacija.

image

Sladoled u Splitu

Duje Klarić/Cropix

Za izradu sladoleda potrebni su mlijeko, šećer, jaja, vanilija, slatko vrhnje i dodaci ovisno o željenom okusu, a sve je to od reda poskupilo, bez obzira na Vladinu intervenciju i ograničavanje cijena proizvoda. Prođirali smo po centru grada i otkrili kolike su sad cijene omiljene poslastice, kao i ima li razlike u prodaji, za razliku od prošle godine u ovo vrijeme.

- Cijene sladoleda su različite. Za klasične okuse 2,5 eura, za premium okuse tri eura, a golden premium, odnosno sladoled s kvalitetnijim sastojcima, pet eura. Cijene nismo podizali od prošle godine, nego samo uveli novitete (premium, golden premium). Najbolje se prodaje rikota - pistacija, jogurt - trešnja te kinder bueno - objašnjava nam Marija Dedić Jandrek iz slastičarnice "Emiliana".

image

Marija Dedić Jandrek

Duje Klarić/Cropix

No, ni domaći ni turisti ne žele se odreći užitka bez obzira na cijenu.

- Kupila sam sladoled od tamne čokolade i karamele. Platila sam tri eura, što je malo previše, ali što možemo? Cijena sladoleda trebala bi biti jedan euro po kuglici. Ne dolazim često u ovu slastičarnu, ali znam da ju posjećuju mnogi, pa sam se i ja odlučila počastiti - objašnjava nam Jagoda Perić koja ne krije da jedva čeka probati sladoled ove godine.

image

Jagoda Perić

Duje Klarić/Cropix

Hrvatima od cijena još nije prekipjelo, a i bojkot je neslavno završio. No, kupuje se. Neki prodaju i do 60 kuglica dnevno.

- Prodaja ide odlično, cijena je 2,40 eura po kugli sladoleda. Smatram da cijena sladoleda nije velika, jer sladoled prodajemo na Rivi. Najbolje se prodaje vanilija - objašnjava nam Nino Perkušić koji je ove godine počeo raditi kao prodavač sladoleda i konobar u "Bobisa" na Rivi.

image

Sladoled u Splitu

Duje Klarić/Cropix

- Prodaja je bolja ove godine u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu. Sladoled je ovog proljeća došao malo ranije. Cijena kuglice nije pretjerana ako pogledamo da su sve cijene otišle u nebo, naravno da je otišao i sladoled. Danas smo prodali 60-ak kuglica sladoleda - objašnjava nam Marina Tomaša koja također radi u istoj slastičarni s Ninom.

Stranaca koji čekaju sladoled ima. Možda su Hrvatima cijene prihvatljive, ali stranci se baš i ne slažu.

- Kupio sam sladoled od pistacije, platio sam ga 2,40 i smatram da je cijena previsoka - objašnjava nam Wolf koji je u Hrvatsku doputovao iz Amerike.

image

Turist Wolf

Duje Klarić/Cropix

Samo par koraka od Bobisa na Rivi nalazi se još jedna slastičarnica - "Gelateria Riva", pa smo morali provjeriti kako tamo napreduje prodaja, ali i ima li turista.

image

Antea Puljiz

Duje Klarić/Cropix

- Nama se najbolje prodaje čokolada i pistacije. Otvorili smo slastičarnicu 1. veljače ove godine. Preko zimskog perioda smo zatvoreni. Posao ide malo lošije nego prošle godine. Splićani se uglavnom žale na cijene sladoleda - objašnjava nam Antea Puljiz prodavačica u "Gelateriji Riva".

image

Sladoled u Splitu

Duje Klarić/Cropix

Da se ovaj ukusan desert može praviti i na drugačiji način, dokaz je i Mija Čubelić koja s obitelji, već četiri godine, drži malu slastičarnicu "Mister Pozzetti" u kojoj se ne boje pokazati koliko posao prodaje sladoleda zapravo može biti kreativan.

image

Mija Čubelić

Duje Klarić/Cropix

- Prodajemo sladolede, ali i razne kornete - od slatkih do onih s čokoladnim mrvicama umočenih u čokoladu. Imamo jedan specijalitet - kornete od dizanog tijesta koji su kao pecivo. Zovu se kurtoši. Pečemo ih po narudžbi i serviramo tople. Punimo Nutellom ili Linoladom i na to stavljamo kuglu sladoleda s preljevom po želji. Cijena je 8,80 eura. A od preljeva možete birati pistaciju, karamelu ili što god poželite...

Pa tko voli, nek izvoli, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (8)

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

Cijene su vrlo povoljne a kupci su nezadovoljni... treba dizati cijenu sve dok ne budu zadovoljni, i tako cijelu sezonu, pa da vidiš zarade.

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

Srećom lizanje nije moj forte, a i tko zna tko im to "muti" obzirom na nedostatak radne snage i upitnih higijenskih navika uvezene radne snage!
No, budimo realni, jedan King kornet košta 2.78 a nemaš ga što ni vidjeti ni polizati.

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

U Trstu, poznata slastičarnice Jazzin, sladoled 2 eura.Natovari toliko sladoleda da ti bude neugodno. Koga ovi naši lažu.

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

"Porez na budale"!

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

Sorry, ali što je poskupilo? Trajno mlijeko 7 kuna, šećer 5, jaja 1,8 kuna komad. U maloprodaji. U našem bivšem novcu. I sad ga prodajete po 20 kuna kuglica? Kuglica?! Alo?! I eto , strancima skupo?!

Prikaži više
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
30. ožujak 2025 19:49