PROSLAVA SVETOG DUJE

CIJELI SPLIT NA ULICAMA I Japanci se grabili za porciju gulaša od šparoga, Kolinda oduševljena: 'Volim vaš grad, volim Hajduk!'

 CROPIX

Splićani danas slave Dan grada ili, jednostavnije - Svetog Duju! Grad je od ranog jutra pun ljudi koji su željeli nazočiti procesiji, koja je s Dujmovom bistom krenula od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi.

Inače, sama procesija je malo kasnila jer se čekala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

koja se zadržala u razgovoru s građanima i crkvenim vjerodostojnicima. Njen domaćin je gradonačelnik Baldasar.

- Volim doći u Split, dolazila sam prije i dolazit ću ubuduće će - rekla je predsjednica. Dodala je da voli i Hajduk - rekla je predsjednica i pobrala ovacije na Peristilu.

Nakon procesije uslijedilo je svečano misno slavlje koje je prevodio mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovački.

- Bolno je i žalosno gledati kako se toliki turisti dolaze diviti ljepoti, kulturi i tradiciji naše zemlje, a mi našu mladost, naše hrvatske mladiće i djevojke, već fakultetski obrazovane, šaljemo u inozemstvo, umjesto da im omogućimo da unaprjeđuju ovu našu zemlju i društvo te biološki osnaže naš narod koji stari i pomalo nestaje - kazao je na svečanoj misi đakovačko-osječki nadbiskup Hranić.

Na Peškariji je održana tradicionalna fešta dobre spize u organiziaciji Saveza kuhara mediteranskih regija. 30 vrijednih kuhara na čelu sa meštrom Mirom Bogdanovićem pripremilo je 1200 litara gulaša s njokima i šparogama.

Ravno 3 tisuće porcija podjeljeno je, precizno smo štopali, u svega – 9 minuta!

Kako se moglo vidjeti na licu mjesta, u redu za ukusni gulaš uglavno su se stiskali umirovljenici, ali i brojni turisti, mahom Japanci.

Bogati program nastavlja se tradicionalnom spli’skom tombolom koja počinje u 19 sati na Rivi, a za sam kraj fešte, kao i uvijek, ostavljen je večernji koncert na istoj lokaciji, koji počinje u 21 sat. Splićane će ovom prigodom zabavljati Massimo i grupa Libar. Dan će završiti prigodnim vatrometom nakon koncerta, čime će slavlje u povodu svetog Duje biti završeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:27