PANIKA U MAĐARSKOJ

'CIJELI SLUČAJ JE POGREŠAN, A CILJ MU JE ZASTRAŠIVANJE!' Glavni pravni savjetnik MOL Grupe

Nakon što je sudac istrage, zbog opasnosti od bijega, Hernadiju odredio istražni zatvor za njim se može raspisati tjeralica i uhidbeni nalog
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Glavni pravni savjetnik MOL Grupe Pal Kara izjavio je danas da nije upoznat sa zahtjevima hrvatskih vlasti za ispitivanje predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, a smatra da je cijeli slučaj potpuno pogrešan i čini mu se da je pokrenut s namjerom zastrašivanja tvrtke i predsjednika Uprave MOL-a.

"Nisam upoznat sa zahtjevima hrvatskih vlasti za ispitivanje predsjednika Uprave MOL-a o toj temi. Glasine koje se objavljuju u medijima nikada nisu bile čvrsta osnova za bilo kakvu reakciju s naše strane", navodi Kara u pisanoj izjavi. Izjavu je dao upitan za komentar vijesti da je zagrebački Županijski sud danas odredio istražni zatvor predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju kojega se sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

"Prema mom tumačenju, sud u Hrvatskoj pokušava opravdati određivanje istražnog zatvora navodnom opasnošću od bijega, a ta je tvrdnja bezrazložna i neosnovana", tvrdi Kara.

Ističe kako smatra da je "cijeli slučaj potpuno pogrešan i čini se da je pokrenut s namjerom zastrašivanja tvrtke i predsjednika Uprave".

ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR ZA HERNADIJA Šef MOL-a uskoro i na međunarodnoj tjeralici?

"Želim naglasiti da je, po mom mišljenju, u ovome slučaju jedina pravna osnova odluka mađarskih vlasti koje su obustavile postupak u siječnju 2012. nakon temeljite istrage u kojoj nisu utvrdile nikakvo kriminalno djelovanje i odbile daljnje istraživanje tvrdnji koje su zapravo nagađanja i neosnovane optužbe", navodi glavni pravni savjetnik MOL Grupe Pal Kara, koji je i član Uprave Ine.

Zagrebački Županijski sud danas je, na prijedlog Uskoka, odredio istražni zatvor predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju kojega se sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Nakon što je sudac istrage, zbog opasnosti od bijega, Hernadiju odredio istražni zatvor za njim se može raspisati tjeralica i uhidbeni nalog.

Na taj korak tužiteljstvo se odlučilo nakon što je Mađarska Hernadiju nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju zaključivši da čelnik MOL-a nema veze s navodnim nezakonitostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:17