ZATOČENIK U SRBIJI

Cijeli Beograd moj je zatvor. Spasite me...

Došao je u Beograd dati podršku anarhistima. Uhitili su ga zbog transparenta, a sud mu je oduzeo putovnicu

ZAGREB, BEOGRAD - Dok razgovarate sa 26-godišnjim Davorom Bilićem, ni na kraj pameti nije vam da je on Zagrepčanin. Sedam mjeseci boravka u Beogradu usadilo je u njega akcent koji ga potpuno stapa sa socijalnim okružjem.

Ne smije niti raditi

Nakon tipičnoga beogradskog “ćao”, Davor priča o “drugarima” koji su mu pomogli da preživi ovih 200 dana beogradskog zatočeništva kojim srpske vlasti poručuju da anarhisti i njihove metode nisu poželjni u njihovu glavnom gradu.

Njegova je putovnica već mjesecima u ladici drugostupanjskog suda u Beogradu gdje čeka pravomoćnost presude u kaznenom postupku zbog ometanja pravde. Naime, uhićen je zbog davanja podrške šestorici beogradskih anarhista kojima je dao podršku transparentom “Anarhizam nije terorizam”. Optužen je da je njime ometao pravdu. Iako je optužni prijedlog poslije odbijen, tužitelj je podnio žalbu pa je do okončanja postupka, kako pišu beogradski mediji, “pravni zatočenik Beograda”. Ne smije izvan katastarskih granica grada, a da poštuje odluku suda, Davor mora dokazati svaki ponedjeljak javljanjem u policijsku postaju.

- Formalno sam prijavljen kod prijateljice. Ne mogu dobiti radnu dozvolu, pa ne radim - govori u pauzama dugog kašljanja.

- Zahladilo je, pa sam navukao neku bolest - objašnjava Davor. Najviše ga ljuti odnos naših diplomata u Beogradu.

Izbačen iz veleposlanstva

- Dvaput sam tražio pomoć u našem veleposlanstvu, ali su me doslovno izbacili - ogorčen je Bilić.

Hrvatski konzulat:

Šaljemo požurnice, ali sud ne popušta

BEOGRAD - Filip Damjanović, šef konzularne službe u Konzulatu Republike Hrvatske u Beogradu, kaže da je sve poduzeo kako bi se Davoru pomoglo. Razumije Davorovu ogorčenost, ali ističe da ne može djelovati izvan okvira nadležnosti. - Pet požurnica poslali smo nadležnome sudu u Beogradu, ali nisu htjeli prihvatiti sugestiju da se Bilićev slučaj riješi ranije - poručio je Damjanović.( D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 23:42