VRIJEME SE NE SMIRUJE

CIJELA HRVATSKA POD NOVIM UPOZORENJIMA Bit će kiše, snijega i olujnih udara vjetra

 CROPIX

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak na većem dijelu Jadrana najavljuju djelomice, od sredine dana i pretežno sunčano. U unutrašnjosti i ponegdje na sjevernom Jadranu pretežno oblačno povremeno s kišom, poglavito u prvome dijelu dana. U najvišem gorju je moguć snijeg.

Vjetar slab i umjeren, u noći i prijepodne ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni, moguće mjestimice i s olujnim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka, ponegdje i olujna bura.

Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između 5 i 10. Na Jadranu jutarnja od 7 do 12, a najviša dnevna 12 do 18 °C.

Zbog mogućih olujnih naleta bure, koja bi na mahove mogla puhati do 120 kilometara na sat, Meteoalarm je za Istru i sjeverno Primorje za petak objavio narančasto upozorenje, što znači da je riječ o opasnom vremenu.

'Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državna tijela', upozorava Meteoalarm.

Olujne će bure biti i u ostatku priobalja, ali njezini će naleti biti nešto slabiji pa je i Meteoalarm za cijelu Dalmaciju i zaleđe objavio žuto upozorenje, što znači da je riječ o potencijalno opasnim vremenskim uvjetima.

Za cijelu je unutrašnjost također na snazi žuto upozorenje, ponajprije zbog moguće obilnije kiše, ali na području Zagreba, Karlovca, Like i Gorskog kotara i zbog olujnih naleta vjetra, koji bi mogao na udare dosegnuti brzinu od 65 kilometara na sat.

Foto: Meteoalarm

Za vikend će, inače, na Jadranu prevladavati sunčano. U unutrašnjosti u subotu još oblačno, samo mjestimice uz mogućnost za vrlo malo kiše. Od nedjelje djelomice i pretežno sunčano, ujutro s maglom koja može biti i dugotrajnija.

Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu će u dane vikenda još puhati umjerena do jaka bura koja će početkom sljedećeg tjedna oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka malo će porasti iako će jutarnje vrijednosti od ponedjeljka biti niže pa je na kopnu nerijetko moguć mraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:29