SUKOB INTERESA

Čije aute razbija ministar? Šuker vjerovnik biznismenu čiji luksuzni terenac koristi

Tvrtke suvlasnika Enigme duguju 40 mil. kuna Fondu za zapošljavanje čiji NO vodi Ivan Šuker

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker u posljednje je dvije godine dvaput doživio prometnu nesreću vozeći luksuzne aute privatne tvrtke Enigma. U trenutku druge nesreće proteklih dana u BiH vozio se prema rodnim Lištanima u društvu Višeslava Vukojevića, jednog od suvlasnika Enigme, čije tvrtke duguju više od 40 milijuna kuna Fondu za zapošljavanje i razvoj. Na čelu Nadzornog odbora toga fonda je Ivan Šuker, što znači da se u BMW-u X5 sisačkih oznaka, vrijednom milijun kuna, vozio ne samo kao Vukojevićev prijatelj, nego i kao predstavnik vjerovnika. Ukratko, Šuker se našao u istoj poziciji kao i članovi Uprave HAC-a koji su smijenjeni nakon što je otkriveno da se voze u limuzinama svojih kooperanata.

Upitna koncesija

U mandatu Ivana Šukera Vlada je bila više nego blagonaklona prema tvrtkama Višeslava Vukojevića u kojima se kao suvlasnik pojavljuje još jedan Šukerov prijatelj, Zoran Gobac, predsjednik Rukometnog kluba Zagreb. Osim Enigme, koja pobjeđuje na većini natječaja za razminiravanje, Gobac i Vukojević suvlasnici su tvrtki Drava International i Eko Slavonija, kojima je Fond za razvoj 2006. dodijelio više od 40 milijuna kuna kredita koji još nije vraćen. Osim toga, osječkoj je Dravi koncesija za reciklažu PET ambalaže dodijeljena u veljači 2006., a tvrtka je s preradom krenula tek 2008. godine.

Pitanje je kako je tvrtka Drava International dobila koncesiju za unosan posao reciklaže, koji joj donosi godišnju dobit od 15 milijuna eura, ako nije ispunjavala tehničko-tehnološke uvjete, što je bio i jedan od temeljnih uvjeta natječaja. Koncesija je dvojbena iz još jednog razloga. U uvjetima natječaja propisano je da ponuđači moraju raspolagati potvrdom Ministarstva financija o plaćenim porezima i doprinosima.

U ime Drave, natječajnu dokumentaciju potpisao je predsjednik Uprave i osnivač Zvonko Bede, poduzetnik čije tvrtke u stečaju državi duguju oko 19 milijuna kuna. Tako je tvrtka Doseg, koju je u stečaju 2008. preuzeo Bede, Poreznoj upravi ostala dužna 19 milijuna kuna.

Preuzeo strojeve i ljude

Unatoč tome, Ministarstvo financija je Bedeu dalo potvrdu o plaćenim porezima i doprinosima. Bede je priznao da je osnivač Drave International njegov sin i tvrdi da nije dužan državi jer je iz Dosega preuzeo samo strojeve i zaposlene te dugove bankama, ali ne i dug Poreznoj upravi. Na upite o povezanosti s vlasnicima tvrtki Enigma i Drava International, ministar Šuker nije odgovorio.

Šuker i Šeks lobirali za Dravu International

Prema izvorima Jutarnjeg lista, Ivan Šuker i Vladimir Šeks lobirali su da Drava International dobije kocesiju, a Šeks je javno agitirao i za dodjeljivanje kredita HBOR-a istoj tvrtki. Uz zajam Fonda te povoljan kredit HBOR-a, vlasnici Drave i Eko Slavonije uspjeli su dobiti i iznimno povoljan kredit Hypo banke uz 4 posto godišnje kamate. Usporedbe radi, njihovim konkurentima, varaždinskoj tvrtki BBS kontroverzne poduzetnice Barbare Bešenić u, Hypo je dao kredit uz godišnju kamatu od 12 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:26