DAN ODLUKE

ČETVRTI KRUG KONZULTACIJA Predsjednica odgodila obraćanje javnosti, Milanović prije istupa Petrova tvrdio da će sve biti dogovoreno do Nove godine

Izvori iz Domoljubne koalicije tvrde kako im je predsjednica već prošli tjedan jasno rekla da će, ako danas nitko ne bude imao 76 potpisa, nakon blagdana raspisati izbore
 Davor Pongračić/EPH

NOVO 13:00 - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće se obratiti javnosti nakon konzultacija, kao što je to činila do sada, već kasnije tijekom dana.

--------------------------------------------------------

12:42 - Tomislav Karamarko izjavio je kako su moguća dva scenarija, jedan u kojem će doći do nekakvog dogovora i drugi u kojem se ide na nove izbore. Na novinarsko pitanje koji bi scenarij njemu bio draži, Karamarko je rekao: 'Ne znam, vidjet ćemo kako će se stvari danas razvijati.'

--------------------------------------------------------

12:12 - Zoran Milanović je kazao da je njihov stav poznat te da poslije ovoga idu na daljnje razgovore u Most.

- Pregovaramo i mislimo da će između Božića i Nove godine biti sve dogovoreno i da će gospodin Petrov imati dovoljan broj potpisa da dobije mandat. Pregovaramo za cjeloviti paket, pretpostavljam da se predsjednica složila, no to će vam ona reći. Treba napomenuti da je situacija sada drugačija nego prošli put i da se nazire jedan dogovor, dakle pregovaramo i očekujemo da ćemo između Božića i Nove godine imati cjelovit paket, želimo postići cjelovit dogovor, tjedan dana je ništa posebno ako usporedimo s ranijim iskustvima kad je trajalo još i duže. Bitno je da se u nekom trenutku vidi ishod i kraj - kazao je Milanović te dodao da pregovori nisu nigdje zapeli nego da se ne može sve dogovoriti u pet minuta.

Na novinarsko pitanje kako je Petrov rekao da ćemo do utorka imati mandatara ili ćemo ići na nove izbore, Milanović je rekao 'da se to promijenilo.'

--------------------------------------------------------

11:55 - Božo Petrov kod predsjednice se zadrzao 15-tak minuta, a potom je izjurio iz zgrade bez izjave.

- Nema izjave - rekao je i otišao iako je dosad uvijek stao i dao izjavu.

--------------------------------------------------------

11:35 - Božo Petrov došao je u Ured predsjednice u 11.35, a iako je dosad uvijek na konzultacije išao sa suradnicima iz Mosta, danas se pojavio sam.

Drago Prgomet rekao je da neće dati bjanko potpis nikome te da čekaju razgovore. - Poslali smo poruku i ponudu te sad čekamo razgovore, kazao je Prgomet te dodao da još nisu odlučili koga će podržati. Kazao je da se čuo s Milanovićem, ali da nisu razgovarali o podršci Petrovu. Boris Miletić iz IDS-a rekao je predsjednicima da je njima suradnja koalicije Hrvatska raste i Petrova prihvatljiva.

- Ali moramo sjesti s mandatarom i s njim službeno razgovarati - kazao je Miletić, a na pitanje bi li njima bilo prihvatljivo da se u pregovore vrati i Domoljubna koalicija, odgovorio je da njima koalicija s desnim strankama nije prihvatljiva.

--------------------------------------------------------

NOVO 11:00 - Božo Petrov pojavio se na vratima ureda Ureda predsjednice sat vremena prije njegova termina za konzultacije, oko 10.30 sati. Kad je očito shvaito da je uranio otišao je dalje.

Dragan Vulin iz HDSSB-a kazao je da nisu dali podršku nikome.

- Spremni smo razgovarati ali zasad još nikome nedajemo podršku. Mislimo da ulazimo u zonu nestabilnosti ovim odguvlačenjem te da se još više narušava povjerenje građana u političare. Treba što prije doći kraj - kazao je Vulin .

--------------------------------------------------------

10:52 - Radimir Čačić kazao je da će na tijelima stranke odlučiti hoće li Božu Petrova podržati kao mandatara.

Na pitanje smatra li da bi Petrov bio dobar premijer Čačić je odgovorio:

- Ne. Ali ne zato što nije dobar kao osoba, pozitivan, nego postavlja se pitanje ima li za to snage, širine , vizije iskustva, znanja, mislim da ne.

Nikad dosad nije razgovarao s Petrovom, ali kazao je da su spremni unutar stranke razmotriti i tu opciju.

--------------------------------------------------------

10:15 - Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, kazao je da i oni daju preliminarnu podršku Boži Petrovu kao mandataru, i koaliciji Hrvatska raste. No, opet je pozvao Petrova s kojim još ni jednom nije razgovarao da se susretne i s manjinama.

- Prošli put sam ga pozvao na sastanak, ali nije se odazvao - kazao je Radin koji je na pitanje bi li podrža Petrova i u suradnji s Domoljubnom koalicijom odgovorio potvrdno.

Milorad Pupovac također je kazao da daju preliminrnu podršku Boži Petrovu kao mandataru, iako također s njim nisu imali ni jedan službeni susret.

- Ali Petrov nije neponat, prilično je poznat, i vodi značajnu grupaciju - kazao je Pupovac. Također je dodao da bi se sve trebalo razriješiti što prije jer da kada bi se odužilo na još mjesec dana da je "upitno tko bi preživio".

--------------------------------------------------------

09:47 - Sandor Juhas, predstavnik mađarske nacionalne manjine, kazao je da će podržati Petrova kao mandatara da pokuša sastaviti većinu.

-Trenutno podržavamo Petrova, ali što će se dogoditi za par sati ne znamo, jer događa se nešto čudno i nezamislivo,a to je da čelnici velikih koalicija iz sata u sat mijenjaju stavove. Dakle sad podržavamo Petrova, a hoće li popodne netko na Facebooku objaviti nešto novo ne znamo - kazao je Juhas te dodao da su manjine u ovom procesu pokazale da nisu baš za "neke velike trgovine" te da nisu ti koji brzo mijenaju stav.

--------------------------------------------------------

09:37 - Vladimir Bilek, predstavnik češke nacionalne manjine, izjavio je da također podržava Božu Petrova za mandatara.

- Pokušat ćemo podržat Petrova, i suradnju s koalicijom Hrvatska raste - kazao je Bilek koji je kao i ostali promjenio stav jer je dosad podržavao Milanovića za mandatara.

--------------------------------------------------------

09:28 - Veljko Kajtazi, predstavnik romske manjine, kazao je da podržava Božu Petrova za mandatara te suradnju s koalicijom Hrvatska raste.

- Zasad podržavamo koaliciju Hrvatska raste i Božu Petrova - kazao je Kajtazi.

--------------------------------------------------------

09:20 - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je u utorak konzultacije o mandataru Vlade s izabranim saborskim zastupnicima i strankama, a prvi su, kao i u prethodna tri kruga, na Pantovčak stigli zastupnici nacionalnih manjina.

Prva je kod predsjednice došla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, a iz Ureda predsjednice potvrđeno je da neće doći bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, nezavisni zastupnik Stipe Petrina te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida, dok će s Milanom Bandićem predsjednica razgovarati telefonski.

Nakon njih, na Pantovčak dolaze stranke i koalicije, a Grabar-Kitarović bi se oko 13 sati trebala obratiti javnosti.

Prema Ustavu, predsjednica dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

U ovom trenutku na Pantovčak nitko neće doći s potrebnih 76 potpisa potpore da bude mandatar za sastavljanje Vlade, a nakon burnog proteklog tjedna u kojem je iz pregovora "ispala" Domoljubna koalicija, o sastavljanju saborske većine i Vlade pregovore vode koalicija Hrvatska raste i Most nezavisnih lista.

Oni će, kako su jučer najavili, od predsjednice danas tražiti nekoliko dodatnih dana za dogovore.

U međuvremenu se iz Nacionalnog vijeća Mosta povukao izabrani zastupnik Miroslav Šimić, predstavnik Građanske opcije grada Osijeka (GOGO).

--------------------------------------------------------

ZAGREB - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas će od 9 sati ujutro održati četvrti krug pregovora o mandataru, odnosno sastavljanju Vlade. Već je prošli tjedan, nakon trećeg kruga, dala naslutiti da bi 22. prosinca mogla biti i zadnja šansa za dogovor, a ako i on propadne da je spremna na izbore.

- Vremena je sve manje. Neću dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive negativne posljedice po stabilnost države - poručila je tada predsjednica.

No, još uvijek je neizvjesno hoće li, ako niti danas ne dobijemo mandatara, odmah ići na raspisivanje izbira, ili će ipak dati još jednu šansu za dogovor te sazvati i peti krug konzultacija.

Izvori iz Domoljubne koalicije tvrde kako im je predsjednica već prošli tjedan jasno rekla da će, ako danas nitko ne bude imao 76 potpisa, nakon blagdana raspisati izbore. U koaliciji Hrvatske raste kažu kako pred njima nije izrekla tako jasan ultimatum.

- Samo nam je rekla da očekuje da ćemo 22. prosinca dobiti mandatara. Nije spominjala što će biti ako se to ne dogodi - otkrio nam je jedan od čelnika lijeve koalicije.

Prijetnja izborima

Iz Ureda predsjednice prošli tjedan se moglo čuti da Kolinda Grabar-Kitarović namjerava sazvati još jedan krug konzultacija prije nego što se odluči na raspisivanje izbora, a da je zaprijetila izborima samo kako bi političke aktere natjerala da se konačno dogovore.

Jučer, uoči drugog kruga konzultacija, na Pantovčaku nisu željeli otkriti koji je plan Kolinde Grabar-Kitarović u slučaju da nitko niti danas ne dođe s dokazom o većini.

- Predsjednica će sve reći u obraćanju javnosti nakon današnjih konzultacija s predstavnicima stranaka. Sve ovisi o sadržaju razgovora - rekao nam je njezin glasnogovornik Luka Đurić.

Ako danas na Pantovčaku čelništvo Mosta potvrdi svoju spremnost na suradnju s lijevom koalicijom Hrvatska raste, Božo Petrov će, ako želi biti mandatar, morati predočiti dokaze da ga u tome podržava najmanje 76 zastupnika.

Most ima 15 zastupnika, i uz 66 potpisa koliko ih je zasada skupila Hrvatska raste imaju komotnih 81.

No, pitanje je hoće li svi ti zastupnici koji su dali potpis za Milanovića-mandatara, isto to učiniti sada i za Petrova.

Petrina protiv SDP-a

Budući da su se svi partneri koalcije Hrvatske raste složili da Milanović mjesto mandatara prepusti Petrovu, Most može računati na 56 mandata njihove koalicije, što znači da zajedno imaju 71.

Za očekivati je da će šest zastupnika manjina koji su već dali svoje potpise i dalje ostati uz Hrvatsku raste jer je većina tih zastupnika i ranije rekla kako će u konačnici dati podršku onome tko ima šanse sastaviti Vladu.

Problema ne bi trebalo biti niti s potpisom Radimira Čačića, jer je on i prije izbora rekao da ne namjerava biti u oporbi, već da će pristupiti vladajućoj koaliciji, čija god ona bila.

Potporu Vladi lijeve koalicije prošli tjedan je najavio i bivši mostovac Stipe Petrina, no čini se da se i on predomislio.

- Nakon svih ovih lakrdijaških postizbornih događanja, za konstituiranje Vlade ne bih više podržao nijednu političku opciju. Novi izbori jedini su izlaz iz ove teške situacije - poručio je preko Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:31