FIKTIVNO ZAPOŠLJAVANJE

Četiri godine primao plaću, a nije dolazio na posao: Trojici rukovoditelja HAC-a otkaz jer su ga štitili

Najmanje šestorica menadžera kriva su što je ‘HAC-ov Buljubašić’ tu tvrtku oštetio za više od pola milijuna kuna

Zbog svog slučaja “Buljubašić” trojici šefova u Hrvatskim autocestama idućeg će tjedna biti uručen otkaz.

Bez posla ostaju bivši član Uprave Ivica Mlinarević, bivši voditelj Sektora održavanja Stjepan Klarić i bivši savjetnik Uprave za sigurnost Svemir Vrsaljko jer je uvrđeno da su omogućili fiktivno zapošljavanje Josipa Pocrnića te mu osigurali da četiri godine prima plaću, a ništa ne radi.

Zbog toga je HAC oštećen za najmanje 549.000 kuna koliko je Pocrniću isplaćeno za plaće, putne troškove, korištenje službenog automobila.

Prijavio ga sindikat

- Uprava je prije nekoliko dana Radničkom vijeću iskazala namjeru otkazivanja ugovora o radu spomenute trojice. Budući da niti jedan od njih nije u kategoriji zaštićenih radnika, dali smo suglasnost da im se otkaže ugovor - potvrdio nam je predsjednik Radničkog vijeća Mijat Stanić.

Priznaje, međutim, da je suglasnost Vijeća zapravo bila samo formalne naravi s obzirom na to da je upravo Nezavisni cestarski sindikat u HAC-u, kojem je također Stanić predsjednik, i pokrenuo cijeli slučaj.

Sindikat je, naime, fiktivno zapošljavanje Pocrnića prijavio DORH-u još 2009. godine.

Ali oni su prijavu odbacili, a tadašnja uprava kojoj su na čelu bili HDZ-ovci Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević sve je pokušala zataškati. Pocrnić je u ožujku 2010. ipak otišao iz HAC-a. Ali se činilo da će nekažnjeno proći oni koji su mu omogućili privilegiran status.

Falsificirali dokumente

- DORH je sve odbio jer su oni koji su štitili Pocrnića dali lažne iskaze i falsificirali dokumentaciju, a sve kako bi uvjerili istražitelje da Pocrnić normalno obavlja svoj posao. Sada su i oni koji su ga štitili došli na red jer je nova Uprava na naš zahtjev oko cijelog slučaja pokrenula unutarnju kontrolu koja je utvrdila da je dokumentacija bila falsificirana i da su pokrivali Pocrnića - kaže Stanić.

Osim spomenutog trojca kojem će idućih dana biti uručen otkaz, Uprava je podnijela kaznene prijave i protiv bivšeg člana Uprave HAC-a Milivoja Mikulića, Željka Krapljana i Dalibora Hasana, voditelja Jedinice tehničkog održavanja u Brinju. Svi su oni, navodno, također štitili Pocrnića.

A HAC-ovu Buljubašiću radni odnos u tom javnom poduzeću prestao je u ožujku 2010. nakon što su mediji otkrili da je samo fiktivno zaposlen. No, tadašnja HDZ-ova uprava nije ga najurila već mu je omogućila častan izlaz tako što je sam zatražio raskid radnog odnosa pa je iskoristio i preostali dio plaćenog godišnjeg odmora.

Najmanje dva slučaja

Tek dvije i pol godine poslije na red za kažnjavanje došli su oni iz HAC-a koji su Pocrniću omogućili da prima plaću, a ne dolazi na posao. Nova uprava je nakon što je provela unutarnju kontrolu prije desetak dana donijela odluku da se spomenutom trojcu raskine ugovor o radu.

Dolaskom nove Uprave aktualiziran je problem netransparentnog zapošljavanja u tom javnom poduzeću za HDZ-ove vlasti, a čije raščišćavanje već godinama traži nezavisni sindikat. Tako bi se uskoro pred otkazom mogli naći i oni koji su omogućili fiktvno zapošljavanje Mati Šarčeviću. Sindikati tvrde kako je Šarčević fiktovno bio zaposlen na mjestu suradnika u Sektoru za održavanje, a ustvari je radio kao vozač Ivice Mlinarevića dok je ovaj bio član Uprave.

-Šarčević je dobio otkaz, ali nije samo on kriv. Mislimo da su u sve bile uključene barem još dvije osobe iz HAC-a. Očekujemo stoga da unutarnja kontrola riješi i taj slučaj i da kazni odgovorne - poručuje Mijat Stanić.

Iako su otkiveni tehnički provoditelji Pocrnićeva fiktivnog zapošljavanja, još se sa sigurnošću ne zna tko je sve naredio, odnosno bio njegov politički zaštitnik i omogućio mu privilegije.

- Ne znamo niti mi sa sigurnošću. Ali Pocrnića je u HAC doveo Mlinarević, a on je bio posilni Darka Milinovića - tvrdi sindikalac Stanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:05