AMBICIOZNI PLANOVI

Čermakov Crodux ima projekte od 100 mil. eura, želi LPG terminal u Bakru

Crodux gradi centre, kupuje manje distributere i planira veliku investiciju na jadranskoj obali
 Bruno Konjević/CROPIX

RIJEKA - Tvrtka Crodux plin, vlasništvo umirovljenog generala Ivana Čermaka, želi graditi prvi terminal za ukapljeni naftni plin na našoj obali. Bakarski zaljev jedna je od lokacija koje su predstavnici Croduxa već obišli jer je po svojim prirodnim i infrastrukturnim karakteristikama najzanimljive mjesto za takav projekt.

Plinski biznis

Kada je Čermak prije više od tri godine prodao Tifon mađarskom MOL-u, iz kompanije je izdvojen plinski biznis, a dosad najveći projekt Croduxa je skladišno-proizvodni terminal u Svetom Križu Začretju, sagrađen na površini od 50.000 četvornih metara.

Prema riječima direktora Damira Begovića, Crodux je na tržištu već prepoznat kao dobavljač automobilskog plina visoke kvalitete i lani je prodao gotovo 25.000 tona tog energenta. Begović potvrđuje da razmatraju gradnju terminala na obali preko kojeg bi ukapljeni naftni plin dobavljali od europskih distributera. -

Bakarski zaljev zbog svoje dubine može primiti brodove s velikim gazom i jedan je od rijetkih lučkih lokaliteta koji imaju željezničku vezu sa zaleđem, a ujedno je povezan i s autocestom. No, razmatramo i druge lokacije na Jadranu - kaže Begović. Trenutno su, dodaje, fokusirani na druge projekte, konkretno gradnju manjeg distributivnog centra u Kukuljanovu iznad Bakra, zatim u Osijeku, a nedavno su kupili i jednog lokalnog distributera plina u Zadru.

- Razmatramo širok spektar poslova s naftnim i prirodnim plinom. Imamo projekte vrijednije od 100 milijuna eura - ističe Begović.

Napad na regiju

Kompanija planira i širenje na tržišta BiH i Slovenije, gdje je konkurentna kvalitetom. No, gradnja lučkog terminala sa skladištima definitvno je najambiciozniji od svih projekata.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić ističe da nemaju ništa protiv gradnje jer je to ekološki prihvatljiv projekt, ali ne žele novi lučki terminal.

- Jasno smo to rekli gospodi iz Croduxa. LPG može, ali na mjestu terminala za rasute terete ili na Ininu terminalu na zapadnoj strani zaljeva - kaže Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:26