PROGNOZA METEOROLOGA

ČEKA LI NAS MANJE KIŠE U KOLOVOZU? Prognoza za veći dio Hrvatske nije ohrabrujuća

Američki servis AccuWeather, koji prate milijarde ljudi, Hrvatskoj ipak predviđa ljepše, ljetne dane, uz povremene pljuskove
 Paun Paunović/CROPIX

Prvi kolovoza, a pravog ljeta, na kakav je Mediteran navikao, još nema na vidiku. Nakon rekordno vjetrovitog i kišnog srpnja, i mjesec kolovoz u Hrvatskoj bit će promjenjiv s najvećim brojem dana u kojima će se sunce boriti s oblacima, najavljuje američki meteorološki servis AccuWeather, koji na dnevnoj bazi prate brojne službe i milijarde ljudi diljem svijeta.

Nevrijeme na početku

Unatoč datumu koji spada u samu špicu ljeta - kada očekujemo žegu koju povremeno ublaži tek popodnevni maestral - i prvi dan osmog mjeseca znatnom dijelu zemlje donosi kišu s mogućom grmljavinom. Naime, i europska EUMETNET meteorološka karta koja najavljuje ekstremno vrijeme kaže da će gradovi Dubrovnik, Knin, Rijeka i Osijek s okolnim područjima osjetiti pljuskove i mjestimično grmljavinsko nevrijeme. Za ostatak Hrvatske, srećom, nema najave opasnih vremenskih pojava.

Što nam dakle, prema AccuWeatheru, donosi kolovoz?

Zagreb i okolno područje imat će samo četiri sunčana dana, preostali dio mjeseca smjenjivat će se sunce i naoblaka s (prolaznim) pljuskovima.

Kvarner oblačan

Dnevna temperatura kretat će se od 23 do 32 stupnja, a noću će se spustiti na jesenskih 15-ak Celzijevih stupnjeva. Osijek i krajnji istok Hrvatske imat će jedan pravi sunčani i jedan kišoviti tjedan, a preostala dva tjedna sunce će se boriti s oblacima. Dnevna temperatura na osječkom području kretat će se od 27 do 33 stupnja, a noću će se spustiti na 15-ak Celzijevih stupnjeva.

Rijeka i Kvarner u kolovozu će također imati promjenjivo vrijeme: tjedan sunca, dva tjedna sramežljivog sunca koje će pokvariti prolazni pljuskovi, a bit će i nešto kišnih dana s grmljavinom. Dnevna temperatura na Kvarneru kretat će se od 26 do 30 stupnja, a noću oko 20 Celzijevih stupnjeva.

Srednja i južna Dalmacija imat će najviše sreće: splitskom području ljetni kolovoz donijet će (čak) petnaestak sunčanih dana, baš kao i Dubrovniku. Ostatak mjeseca vrijeme će biti promjenjivo, smjenjivat će se sunce, naoblaka i pokoji pljusak u prolazu. Bit će toplo, dnevna temperatura u Dalmaciji kretat će se od 25 do 31 stupnja, odnosno noću od 18 do 22 stupnja.

Što se tiče otoka, Krk i kvarnerski otoci imat će također promjenjivi kolovoz. Smjenjivat će se sunčani i djelomično oblačni dani, a nekoliko dana bit će kiša s jakom grmljavinom. Dnevna temperatura bit će od 22 do 30, a noćna od 14 do 21 Celzijev stupanj.

Sunčani otoci

Hvar, koji krasi epitet našeg najsunčanijeg otoka, po svoj će prilici u kolovozu ipak zabilježiti nekoliko kišnih dana s grmljavinom, a ostatak mjeseca uglavnom se smiješi sunce. Slično vrijeme imat će i južni dalmatinski otoci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 08:41