JAMČEVINA U NEKRETNINAMA

Čehok sudu daje kuću u zamjenu za svoju slobodu

Županijski sud jučer je odbio žalbu USKOK-a i prihvatio Čehokovo jamstvo koje je dao u nekretninama
 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok jedan je od rijetkih osumnjičenika koji je jamstvo za puštanje iz pritvora dao u nekretninama. Zato će još nekoliko dana morati ostati u Remetincu kako bi se u zemljišnim knjigama provjerio njegov zalog na 2,6 milijuna kuna i nakon toga će biti pušten na slobodu.

Hipoteka na kuću

Za razliku od njega, varaždinski poduzetnik Davor Patafta, koji je osumnjičen zajedno s Čehokom, istog je časa izašao van nakon što je dao dosad najveću jamčevinu od 12 milijuna kuna, dva milijuna u kešu i deset milijuna u mjenicama.

Jučer kasno poslijepodne Čehokova odvjetnica Jasna Novak dočekala je odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je odbilo žalbu USKOK-a na Čehokovo puštanje iz pritvora i prihvatilo njegovo jamstvo koje je dao u nekretninama. Čehok je dva dana nakon što je Patafta uz jamčevinu pušten iz pritvora i sam odlučio iskoristiti tu mogućnost. Ponudio je hipoteku na obiteljsku kuću u Varaždinu i na zemljište na kojem je obiteljska kuća njegove majke te 110 tisuća kuna u gotovini. To je istražni sudac Ratko Šćekić prihvatio, a vijeće se složilo s njegovom odlukom. Čehoku je pritvor bio određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Šteta 29 milijuna kuna

Sud jučer nije odlučio o slučaju trećeosumnjičene Narcise Huljev, članice uprave Pataftine tvrtke, preko koje su navodno Čehok i Patafta malverzacijama oštetili grad Varaždin za 29 milijuna kuna. Njezin odvjetnik Rajko Mlinarić imao je spremnu mjenicu na preko dva milijuna kuna, koliko iznosi njezina jamčevina, ali izvanraspravno vijeće vjerojatno će danas odlučivati o njezinom izlasku iz pritvora. Prije Patafte, najveću jamčevinu dao je poduzetnik Svjetlan Stanić iz postupka tzv. Mali maestro.

U dvije godine uplaćene su samo 24 jamčevine

Jamčevina je u Hrvatskoj još uvijek prilično rijetka mjera. Tako je u 2006. bilo samo 14 uplaćenih jamčevina, a samo deset u 2007. Prema novom ZKP-u, moguće ju je odrediti zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Jamčevina bi mogla ispuniti svrhu koja joj je prvotno bila dana, a nema razloga zbog kojeg taj novac sudovi ne bi koristili. Nije nemoralno, a ni zabranjeno da se taj novac koristi za plaćanje troškova ili plaća u pravosuđu, objašnjavaju odvjetnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:39