POMAGAO VLADI

ČEDO PRODANOVIĆ OTKRIO 'Prešućeno je da smo Crnoji utvrdili prekršaj'

Čedo Prodanović
 Damjan Tadić / EPH

Odvjetnik Čedo Prodanović bio je gost Dnevnika televizije N1 u kojem je pričao o aktualnoj situaciji s Ustavnim sudom, slučaju Crnoja te suđenju Ivi Sanaderu.

Prodanović je prvo komentirao situaciju s Ustavnim sudom te odgovorio na pitanje jesmo li zapravo u ustavnoj krizi, piše N1.

- Ustavna kriza već postoji, ona je već i nastupila. Ne vidim ustavnu krizu samo u aktualnoj situaciji, gdje se sud pojavljuje kao institucija koja treba verificirati izborne rezultate, mada je to isto modus da se odgode izbori. Veći problem vidim u tome što ne može donositi odluke. Za razliku od nekih, ja Ustavni sud smatram garantom pravne sigurnosti, on ne generira nesigurnost, a izostanak njegove funkcije dok se čekaju novi suci, sigurno već ima naznake ustavne krize.

Na pitanje što bi praktična blokada Ustavnoga suda značila za pravosuđe i građanske žalbe Prodanović je odgovorio:

- Upravo sam to i rekao, koliko god se govori o kontroverznim odlukama suda s političkim prizvukom, on donosi važne odluke i daje sidro dok se probijate kroz pravosudnu prašumu. Makar na kraju puta znate da će netko na pravno suvisao način razriješiti slučaj.

Nakon toga je Prodanović komentirao svoju pomoć Vladi u slučaju Crnoja, kada je zajedno s Jadrankom Sloković bio angažiran da utvrdi ima li u slučaju bivšeg ministra kakvih pravno spornih situacija.

- Tada nismo govorili o sukobu interesa, ali pozvani smo u da u jednom uskom segmentu utvrdimo da li je počinio kazneno djelo. Utvrdili smo da je počinio prekršaj, iako se o tome nije govorilo, ali ne vidim razloga da nekome iz Vlade i sada pružimo pravnu pomoć.

Zamoljen da pojasni utvrđivanje prekršaja, Prodanović je kazao:

- Da, na neki način je to prešućeno, iako moram naglasiti da nas se zvalo da kažemo je li to kazneno djelo. Mi smo rekli da nije kazneno djelo već prekršaj. I to je na neki način preskočeno.

Tada se priča okrenula na suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media gdje su se Mladen Barišić i drugi suokrivljenici izjasnili da nisu krivi, iako koji su na prvom suđenju priznali krivnju i teretili Sanadera. Pitanje je bilo hoće li oni svoj iskaz promijeniti i o Sanaderu.

- Ja ne znam, očito se nešto dešava s tim okrivljenikom, odnosno svjedokom optužbe. On je postigao određeni vid dogovora s USKOK-om, da li on ima nekih problema s njima i jesu li pokidane neke veze s njima ili je stvarno odlučio promijeniti iskaz, ja vam to ne znam.

Zamoljen da objasni kako to da su sve presude Sanader srušene iz procesnih razloga, bilo na Ustavnom ili Vrhovnom sudu, Prodanović je odgovorio:

- One su prvi korak. Sudovi kad uoče bitne povrede procesa ni ne upuštaju se u meritum, ali i da jesu ishod bi bio isti. To je posljedica olakog ulaska u kazneni progon, koji sam po sebi nije rješavan po principu deus ex machina, već pod političkim pritiskom. NećU pričati o velikom politički montiranom procesu, ali mi smo upozoravali na kršenja pravila i netko je na koncu postupaka to i uočio. U sljedećem postupku se nadam nomalnijim uvjetima suđenja - kazao je te dodao da je Sanaderova imovina i dalje blokirana.

Na pitanje da li ih (svoje odvjetnike, op. a.) Sanader i dalje plaća, kratko je odgovorio:

- On nas i dalje ne plaća, već s vremena na vrijeme nas nešto u dijelu plaća. Čekamo bolja vremena. Nismo mu oprostili honorar, optimisti smo i nadamo se da će mu imovina biti odmrznuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:26