BLIŽI SE DAN

Čedo Prodanović: Ivo Sanader se vraća u Hrvatsku za desetak dana

Bliži se ročište na kojemu će se definirati konačno izručenje bivšeg hrvatskog premijera

Ivo Sanader ostaje kod zahtjeva da ga se što prije izruči Hrvatskoj, doznajemo od Čede Prodanovića, novog odvjetnika bivšega hrvatskog premijera .

Prodanović se Sanaderovom odvjetničkom timu priključio tijekom ovog tjedna, uoči ročišta na Vrhovnom zemaljskom sudu u Linzu zakazanog za 21. lipnja, na kojemu se očekuje odluka o Sanaderovu izručenju Hrvatskoj.

- Na ročištu Visokog zemaljskog suda bit će austrijski odvjetnik mog klijenta Werner Suppan. Kolega Goran Suić i ja tamo nećemo biti jer nemamo pravo nastupa pred austrijskim pravosuđem. Očekujemo da sam postupak izručenja Ive Sanadera traje nekoliko dana - kazao nam je Prodanović.

Prvostupanjski, Zemaljski sud u Salzburgu donio je 9. svibnja odluku o Sanaderovu izručenju Hrvatskoj, na koju se Sanader žalio drugostupanjskom sudu u Linzu s obrazloženjem da u domovini ne bi imao pošteno suđenje.

U međuvremenu, bivši premijer, koji se u pritvoru u Salzburgu nalazi od 10. prosinca prošle godine, predomislio se i zatražio hitno izručenje.

U pismu koje je 10. lipnja odaslao javnosti Sanader poručuje kako ne želi da se njegovo protivljenje izručenju veže uz negativne konotacije hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

- U sudskom postupku u Hrvatskoj želim dokazati svoju nevinost i razobličiti sve laži koje se pojavljuju u medijima i stavljaju meni na teret - napisao je u pismu Sanader, kojeg USKOK i Državno odvjetništvo terete za zlouporabu položaja i ovlasti u nekoliko odvojenih istraga, piše Slobodna Dalmacija .

Među ostalim, Sanadera se sumnjiči da je organizirao izvlačenje novca iz javnih poduzeća preko poslova s tvrtkom Fimi Media, pri čemu je država oštećena za 35 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26