BURNO U PARLAMENTU

Camerona napali da želi izolirati Britaniju od EU: Neću se ispričati, u Bruxellesu sam štitio naše interese

Poseban položaj Ujedinjenog Kraljevstva unutar Europske unije nije novost i kroz povijest se činio usklađenim s jedinstvenim geografskim položajem Britanije -u Europi, a izdvojen od kompaktne cjeline Starog kontineta. Ipak, problematika toga odnosa se zaoštrava nakon što je David Cameron prošloga tjedna odabrao izolaciju od Europske unije.

Reći da je Cameron podijelio Europu bila bi hiperbola jer odnos je 26:1. Prava podjela dogodila se kod kuće, na britanskom otočju.

“Moji su zahtjevi bili skromni, razumni i relevantni i za svoju se odluku neću ispričavati jer je u interesu Britanije.”, rekao je David Cameron u obraćanju parlamentu u kojem je istovremenu naišao na trijumfalni doček od strane torijevaca, poglavito onih koji se otvoreno deklariraju kao euroskeptici i na bujicu kritika od opozicije i koalicijskih partnera Liberalnih demokrata.

Prijetnja izolacijom

Zasjedanje parlamenta bilo je izuzetno bučno i emocionalno, u skladu s činjenicom da Britaniji prijeti najočitija izolacija od EU u posljednjih gotovo četiri desetljeća njenom pripadanju. Cameronovu prošlotjednu odluku vođa opozicije Ed Miliband nazvao je “diplomatskom katastrofom”, optužujući Camerona da je interese svoje stranke stavio ispred interesa Britanije. “Ne radi se o vetu, jer bi veto značio zaustavljanje odluke. Ovdje se radi isključivo o gubitku!”, zaključio je Miliband.

Članica Unije

David Cameron svima onima koji novonastalu situaciju smatraju dokazom da slijedi skoro napuštanje Europske unije poručuje: “Ujedinjeno Kraljevstvo je punopravna članica Europske unije i takva će i ostati unatoč tome što izostajemo iz dogovora koji nisu u našem nacionalnom interesu." Ipak, jasno je istaknuo da je imperativ britanskog članstva u EU isključivo jedinstveno tržište, pri čemu zemljopisni položaj Britanije naziva ‘legalnom izolacijom od neželjenih odluka’. Pritom, Britaniji nije navika izdvajati se iz europskih sporazuma, naglasio je premijer, istaknuvši da je ‘bio sretan potpisati prihvaćanje Hrvatske u EU’.

Ozbiljno neslaganje

Tenzijama u parlamentu pridonosi činjenica da je unutar vladajuće koalicije nastalo najozbiljnije neslaganje u posljednjih osamnaest mjeseci koliko su na čelu zemlje.

“Čujem da se govori o duhu buldoga. No, ne vidim ništa slično u činjenici da Britanija pluta negdje usred Atlantika, bez da uspravno stoji u Europi i bez da bude shvaćana ozbiljno u Washingtonu.”, rekao je večer prije zasjedanja u House of Commons Nick Clegg, lider koalicijskih partnera Liberalnih demokrata. Iako je Clegg u početku podržao Camerona, nazvavši njegove zahtjeve “razumnima”, uslijedila je reakcija zaprepaštenosti. Iako zakašnjela, glasno je odjeknula u medijskim i političkim krugovima. Iz Cleggovih redova uviđaju moguću katastrofu i upozoravaju na važnost ispravnog postupanja u idućim danima i mjesecima.

“Sada sve ovisi o tome koju ćemo kartu odigrati. Umjesto da se udaljimo od Europe, na što pozivaju neki euroskeptici, mi bismo se trebali više angažirati i udvostručiti naše napore u Europi.”, rekao je Clegg, pozivajući se na izjave u redovima torijevskih euroskeptika koji situaciju smatraju idealnim trenutkom da Britanija u potpunosti napusti EU. Od tuda kritike Cameronu da je u prvi plan stavio antieuropski nastrojene zastupnike iz redova torijevaca i interese financijskog središta The City, za što će, moguće visoku cijenu morati platiti Britanija. Cameron odbija te optužbe tvrdeći da je njegova ideja kontrole financijskog sustava bila ići korak dalje od one nametnute francusko-njemačkim sporazumom.

Nepovlašten položaj

Ipak, činjenica je da je nepotpisivanjem ideje novog fiskalnog poretka eurozone, nakon gotovo četiri desetljeća u EU, Britanija potpisala svoju novu ulogu u europskom klubu. Za sada se čini da je on sve samo ne povlašten. Britanija više neće biti uključena u donošenje ključnih ekonomskih odluka Europe, što povlači za sobom i nemogućnost utjecanja na odluke koje će imati direktni utjecaj na građane Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:59