KRALJEVICA IDE U STEČAJ

Čačić se sastao sa sindikatima: 3. maj i Brodotrogir najvjerojatnije će se prodati istom ulagaču iz Hrvatske?

Trenutno je u najtežoj situaciji brodogradilište u Kraljevici, koje ide u stečaj.
 Goran Mehkek / CROPIX

Riječki 3. maj i Brodotrogir najvjerojatnije će se prodati istom ulagaču, kazali su nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu gospodarstva prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i sindikalni čelnici Ozren Matijašević i Vedran Dragičević.

Povezivanje 3. maja i Brodotrogira, mišljenje je i Čačića i sindikalaca, dobro je rješenje jer povećava atraktivnost škverova u očima potencijalnih ulagača, i to u uvjetima kada brodogradnja prolazi kroz krizu. Prema Čačićevim riječima, u Vladi o prodaji riječkog i trogirskog brodogradiišta razgovaraju s kineskim i ruskim partnerom, ali njihov bi kupac na kraju ipak mogao biti hrvatski ulagač.

No, o kome se konkretno radi, Čačić danas nije želio govoriti. Svaki od tih škverova i dalje će, kažu sindikalci, imati svoj program restrukturiranja, a što će novi vlasnik s njima potom raditi, to je na njemu da odluči. No, za donošenje odluke o njihovoj sudbini sve je manje vremena, još samo dva mjeseca, koliko je ostalo do isteka roka koje su dogovorili Zagreb i Bruxelles.

Trenutno je u najtežoj situaciji brodogradilište u Kraljevici, koje ide u stečaj. Dogovor je da se radnicima prije otvaranja stečaja isplati zaostala plaća, kao i da se prema njima podmire sve obveze koje tvrtka ima, i to po najskupljoj varijanti - iz kolektivnog ugovora, što stoji oko 55 milijuna kuna. Druge varijante za državu bi bile jeftinije, ali za radnike su nepovoljnije.

Kada je riječ o Brodosplitu, razgovori s kupcem, samoborskim DIV-om, nastavljaju se i trebali bi završiti u narednih tjedan dana. U slučaju Uljanika, koji je jedini neproblematičan u paketu hrvatskih škevrova, čekaju se konkretni prijedlozi prvatizacije po ESOP-modelu (radničko dioničarstvo), o čemu će konačnu riječ donijeti Vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:54