ODNOS S HUP-OM

Čačić: Naredili smo javnim poduzećima da prestanu koristiti javne natječaje za krađe

'U Hrvatskoj doista vlada antipoduzetnička klima'
 Goran Mehkek / CROPIX

KARLOVAC - Poduzetnici su potpuno u pravu. U Hrvatskoj doista vlada antipoduzetnička klima. Tome nemam ništa ni za dodati niti za oduzeti, to je istina. Način razmišljanja u Hrvatskoj je da su poduzetnici lopovi, ljudi koji nemaju osjećaj prema radniku, na koje treba unaprijed gledati sa skepsom i to je na danu poduzetnika konstatirano. To ne znači da je to istina i da mi na Vladi poduzetnike tretiramo tako. Ono što je tamo Vladi prigovoreno je da uz podršku uvođenju snažne discipline i poticanja funkcioniranja pravne države, da se tome pristupi na način koji poštuje poduzetnštvo i njihov doprinos - komentirao je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u Karlovcu odnos s Hrvatskom udrugom poslodavaca .

Šef HUP-a: Jesu li poduzetnici najgori dio ovog društva? Objavite i zid birokratskog srama!

Dotaknuo se djelovanja Porezne uprave ustvrdivši da je ona "konačno počela djelovati onako kako je davno trebala, da nitko nije izuzet, ni vi, ni ja, ni najveći poduzetnici, jer svatko treba obrazložiti svoje prihode kada ga Porezna uprava pozove, ali ne može se dogoditi da prozivke idu putem medija, to nije funkcioniranje pravne države i u tom smislu je kritika poduzetnika bila na mjestu".

- Njihova podrška da se porezna disciplina počne provoditi je jasna i puno manje bi danas na sudu imali korupcionaških afera i ne bi nam pola Vlade na čelu s predsjednikom bilo danas u sudskim dvoranama da je netko posao poreznika radio malo ozbiljnije - zaključio je potpredsjednik Vlade Čačić.

Napomenuo je da pouzetnici podržavaju i mjere s kojima Vlada sutra izlazi, o programima za obrtna sredstva A i A+ kojima se 4,8 milijardi kuna reprogramira s tri na pet godina. Sljedećih 20 dana idu aukcije za 8 milijardi kuna na tri godine, četiri milijarde HBOR-a s 1,8 posto fiksne kamate, a prostalih četiri milijarde za komercijalne linije s prosječnim očekivanim kamatnim stopama od 3,7 posto.

Komentirajući postupke javne nabave u državnim poduzećima rekao je da HEP zaslužuje svaku kritiku.

- Da nije tako, ne bi direktor HEP-a priznao krađe i isplate u HDZ-ove fondove i osobno pojedincima.Ponašanje HEP-a je bilo takvo od najviše razine da se pod plaštom javne nabave kralo. Istovremeno je to bio alibi da se nije radilo dinamikom kako se moglo i trebalo. Mi smo naredili svima, prestanite koristiti protuzakonito javnu nabavu za krađe, jer vi niste uopće obveznik javne nabave u cijelom nizu djelatnosti. Počnite se ponašati po zakonu. Gdje ne trebate javnu nabavu, počnite djelovati po transparentnim kriterijima normalne nabave. Glumila se javna nabava a bila je korupcija - zaključio je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:41