PRIJEVREMENI OTPUST

ČAČIĆ NA SLOBODI U tajnosti je izašao iz zatvora i izbjegao brojne novinarske ekipe koje su ga čekale

Iako su novinari od šest ujutro dežurali kako bi ga snimili prilikom izlaska na slobodu, Radimir Čačić nije viđen kako napušta zatvor. Pretpostavlja se da je u dogovoru s upravom u tajnosti napustio zatvor kako bi izbjegao medije
Varazdin, 040614U ocekivanju rjesenja komisije za pomilovanja koja bi trebala odluciti o pustanju na slobodu Radimira Cacica, on slobodne dane provodi u Varazdinu. Na fotografiji: Radimir Cacic u setnji Franjevackim trgom.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

PULA - Privremena ravnateljica zatvora u Valturi Ingrid Popovski Cukon potvrdila je da je bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izašao iz zatvora tijekom dana nakon izdržavanja kazne zbog prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je 2010. poginulo dvoje ljudi.

Iako su novinari od šest ujutro dežurali kako bi ga snimili prilikom izlaska na slobodu, Radimir Čačić nije viđen kako napušta zatvor.

Pretpostavlja se da je u dogovoru s upravom u tajnosti napustio zatvor kako bi izbjegao novinare.

Da je Radimir Čačić jutros pušten na uvjetni otpust potvrdili su iz zatvorske uprave.

Čačić je pušten na uvjetni otpust. Prošao je svu proceduru razduživanja i potpisao dokumente, kao i svi ostali zatvorenici, izvijestili su iz kaznionice, a prenosi Hina.

Njegov odvjetnik Rajko Mlinarić potvrdio nam je da je Čačić izašao između 7 i 8 ujutro. Međutim, rekao nam je kako se još nije čuo s njim.

NA FOTOGRAFIJI: Brojni novinari i snimatelji čekaju izlazak Radimira Čačića iz kaznionice Valtura. Foto: Tea Cimaš / CROPIX

Njegova kolegica Natalija Martinčević, koja je izbačena iz HNS-a zbog podrške bivšem šefu stranke , tvrdi pak da je Čačić izašao iz zatvora oko 10.30 sati.

Prema neslužbenim informacijama, u 16 sati bi trebao doći u Varaždin. "Prema osobnoj želji, Radimir Čačić neće danas davati nikakvu izjavu za javnost", poručila je Marinčević.

Foto: Tea Cimaš / CROPIX

Kao što je ovog tjedna objavio Jutarnji, Čačić već ima spreman plan za povratak u politički vrh.

Radimir Čačić je prometnu nesreću skrivio u siječnju 2010., te je na sudu u mađarskom Kapošvaru prvo osuđen na 22 mjeseca zatvora uvjetno. Viši sud je u studenom 2012. djelomično izmijenio tu odluku i odredio da Čačić mora odslužiti polovicu kazne prije nego što može biti pušten na uvjetnu slobodu.

Foto: Tea Cimaš / CROPIX

Čačić je za tu odluku saznao u zrakoplovu po povratku sa službenog puta iz Katara, nakon čega je dao ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, te od Mađarske zatražio da kaznu služi u Hrvatskoj.

Nakon što je Mađarska udovoljila tom zahtjevu zagrebački Županijski sud potvrdio je mađarsku presudu, a Vrhovni sud odbio žalbu i potvrdio kaznu od 22 mjeseca uz mjeru zabrane upravljanja vozilom od tri godine.

Foto: Tea Cimaš / CROPIX

Čačićeva obrana smatra da je došlo do pogrešnog pravnog tumačenja jer je prema mađarskoj presudi Čačić nakon polovice kazne trebao biti pušten na slobodu, dok se hrvatski sud vodio domaćim zakonom po kojem je nakon polovice odslužene kazne morao podnijeti posebnu molbu za uvjetni otpust.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:37