POLITIČKA BUDUĆNOST

ČAČIĆ NA SLOBODI Čim izađe iz zatvora, otet će dva zastupnika Kukuriku koaliciji!

Peteročlano povjerenstvo u utorak odlučuje o puštanju na slobodu Radimira Čačića, a on već ima spreman plan za povratak u politički vrh
Varazdin, 040614U ocekivanju rjesenja komisije za pomilovanja koja bi trebala odluciti o pustanju na slobodu Radimira Cacica, on slobodne dane provodi u Varazdinu. Na fotografiji: Radimir Cacic u setnji Franjevackim trgom.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

ZAGREB - Narodna stranka - reformisti a priori neće biti ni za Vladu Zorana Milanovića niti protiv nje, ali isto je i s HDZ-om i Tomislavom Karamarkom. Kada najesen aktiviramo stranku, za nas će biti važni isključivo projekti; podržat ćemo dobre, a kritizirati loše, bez obzira na to od koga stižu. Ondje gdje postoje zajednički stavovi, sa svima smo spremni surađivati - objasnila je Natalija Martinčević, bliska suradnica Radimira Čačića, s kojom smo danas oko podneva komentirali planove Reformista nakon skorog izlaska njihova lidera iz zatvora.

Glavna prevaga

U Čačićevoj stranci (čija je osnivačka skupština predviđena za početak jeseni) duboko vjeruju da će za nekoliko mjeseci postati prevaga u parlamentu. Čačićeva računica je jednostavna: Kukuriku koalicija sada ima 77 od 151 zastupnika i vrlo je tanka. A reformisti će, drže neki njihovi predstavnici s kojima smo razgovarali, pridobiti još barem dvoje zastupnika Hrvatske narodne stranke. U tom slučaju, Milanovićeva Vlada ostala bi na 75 mandata, odnosno manje od polovice saborskih zastupnika.

To ne znači i prijevremeni pad Vlade jer vladajuća koalicija može računati na zastupnike manjina i većinu nezavisnih, ali bitno mijenja političke odnose jer bi Vlada ovisila o raspoloženju preostalih zastupnika. Recimo, prilikom izglasavanja državnog proračuna vjerojatno bi bila primorana prihvatiti i dio opozicijskih uvjeta.

To je u ovom trenutku glavni cilj Radimira Čačića. Ponovno se etablirati kao ozbiljan politički faktor u Hrvatskoj.

Prijevremeni izbori nisu mu u interesu jer prvo u rujnu planira osnivačku skupštinu Reformista, a zatim slijedi širenje na ostatak države, sa sjeverozapada koji je njegovo uporište. Pojedini suradnici Radimira Čačića uvjereni su da će za najviše godinu dana Reformisti postati treća stranka u zemlji i neće ih se smjeti zaobići prilikom formiranja iduće vlade.

Stare veze

Usto, nisu prekinute veze s Ivanom Jakovčićem i Milanom Bandićem, koji su potencijalni izborni saveznici, premda u IDS-u izjavljuju da su vjerni Kukuriku koaliciji, a zagrebački gradonačelnik za sada samo najavljuje svoj ulazak u nacionalnu politiku. Malo se spekuliralo i sa Slavkom Linićem, međutim on je odbacio takvu mogućnost.

Radimir Čačić mogao bi već ovog tjedna izići na slobodu i uključiti se u politiku.

O Čačiću odlučuje peteročlano povjerenstvo u kojem su dvoje sudaca Vrhovnog suda, zamjenik državnog odvjetnika, sudac izvršenja, kao i predstavnik Uprave za zatvorski sustav. Odlazak na slobodu ili ostanak u zatvoru posljedica je njihove odluke o tome kakav je bio zatvorenik, tko ga čeka na slobodi i kakav je stav kaznionice o tome treba li mu odobriti uvjetni otpust.

U međuvremenu su njegovi saveznici aktivni, tako je Natalija Martinčević prije mjesec dana u saborsku proceduru uputila vrlo ozbiljan prijedlog izmjena izbornog sustava. Glavna novost je uvođenje preferencijalnih lista, tako da bi se u svakoj od deset izbornih jedinica po jedan zastupnik birao direktno. Na europskim izborima od takvog su rješenja profitirali Tonino Picula i Ruža Tomašić, a javnost je pokazala interes za glasanje za konkretne kandidate.

Na posljednjim parlamentarnim izborima Radimir Čačić bio je nositelj pobjedničke liste Kukuriku koalicije u III. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju, koja je osvojila 52 posto glasova i deset saborskih mandata.

Već je ušao u Sabor

Za sada Čačić u Saboru ima samo jednu zastupnicu, Nataliju Martinčević, koja je osnovala klub nezavisnih zastupnika s Vesnom Škare-Ožbolt i Jakšom Beloevićem, koji je postao zastupnik kao član izborne liste don Ivana Grubišića.

Ali Čačić je vrlo blizak i s HNS-ovcima Dragutinom Glavinom i Marijanom Škvarićem, iako je u strateškom smislu drugorazredno pitanje koliko zastupnika će Reformisti imati u ovom sazivu Sabora. Osim u smislu pritiska na Milanovićevu Vladu.

Uostalom, Reformistima se pridružila i obitelj Savke Dabčević Kučar - Savka i Jasna (kćeri bivše liderice HNS-a) i njihovi muževi Tomislav Dragičević i Zoran Kopić, a tu su Alenka Košiša Čičin-Šain, Zvonimir Bilić i Joško Dvornik, Zlatko Koračević, koji je bio predsjednik Uprave HEP-a, Darko Hrenić, gradonačelnik Novog Marofa, i Sandra Herman, dožupanica Međimurske županije.

Saveznik iz Istre

Čačić je povezan i s bivšim istarskim županom Ivanom Jakovčićem, koji je odlučio izbjegavati eksponiranje u javnosti prije 1. srpnja, kada će postati zastupnik u Europskom parlamentu. Jakovčić je oprezan otkako je prije mjesec dana IDS otkazao konferenciju za novinare u Varaždinu na temu suradnje IDS-a i udruge “Inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformisti” na programima i zakonskim prijedlozima vezanim uz decentralizaciju, fondove EU i izborna pravila na parlamentarnim izborima.

Bandićeva pomoć

U IDS-u su digli uzbunu zbog Jakovčićeve akcije koja se nije svidjela novom šefu stranke Borisu Miletiću i istarskom županu Valteru Flegi. “Istarski demokratski sabor je lojalan koalicijski partner te ne želi ni na koji način dovesti u pitanje funkcioniranje postojeće koalicije”, javno su se oni ogradili od pakta Čačić - Jakovčić.

Čačićeva ekipa računa i na Milana Bandića, koji je, posredno, izazvao raskol unutar HNS-a. Kada su ga izbacili, HNS-ovci su Čačiću posebno zamjerili njegov susret sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem s kojim je, navodno, planirao strategiju za parlamentarne izbore.

Čim postane slobodan čovjek, Radimir Čačić će početi kampanju povratka u politički vrh.

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ: Od graditelja do razarača

Ratko Čačić vjerojatno nikada više neće imati onu poziciju - prvi potpredsjednik hrvatske Vlade - kakvu je imao prije odlaska u zatvor. Također, teško je očekivati da će njegova novopokrenuta stranka doseći onu snagu i utjecaj kakve je na prošlim izborima imao HNS. Ali Čačić svejedno može odigrati značajnu ulogu. Možda ne kao graditelj, nego prije kao razarač.

Njegova se povratka u politiku trebaju bojati svi za koje je on sebi utuvio u glavu da su ga izdali. Trebaju ga se bojati, prvo, njegova bivša stranka i njeno rukovodstvo, koje će, ne pitajući za cijenu, pokušati razbucati i zgaziti. Čačić teško da može napraviti neku utjecajniju stranku, ali u svom osvetničkom pohodu može rascijepiti i uništiti HNS.

Povratka nekadašnjeg bliskog suradnika trebao bi se bojati i premijer Zoran Milanović. Premda je za Čačića uradio i više nego je trebao, ovaj se, činjenicama usprkos, osjeća iznevjerenim. Ali, njegov cilj više nije povratak u aktualnu Vladu, kako je to planirao odlazeći u zatvor. Sada je plan da poziciju u nekoj budućoj vlasti kupi razvaljivanjem Milanovićeve arhitekture. Ratko Čačić može nam biti partner samo pomogne li u rušenju postojeće parlamentarne većine, kaže mi jedan visokopozicionirani član HDZ-a.

Scenarij računa na mogućnost da se uz njegovu pomoć izvuku određene cigle iz Kukuriku zdanja. Vlada bi mogla pasti najesen: ili kad HDZ pokrene inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Milanovićevu kabinetu ili prilikom donošenja proračuna za iduću godinu, koji, tvrde upućeni u podzemna politička događanja, neće proći. Navodno bi Čačić u tom slučaju mogao povući dio HNS-a da glasa protiv Vlade, a spekulira se da je i SDP-ov monolit u međuvremenu postao crvotočan. Je li plan realan ili nije, vidjet će se, ali da se na njemu radi - radi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:25