PIŠE GLAVNI UREDNIK JUTARNJEG MLADEN PLEŠE

ČAČIĆ, KRAJ KARIJERE ILI PRIVREMENI ODLAZAK Sad je gotovo! Pusić je šefica

'Mi smo preozbiljna stranka da bi na čelu bio čovjek koji će gotovo godinu dana provesti u zatvoru'
Zagreb, 260909. Hotel International.Konferencija za novinare HNS-a. Nas slici: celnici HNS-a Vesna Pusic i Radomir Cacic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Još do četvrtka 3. siječnja 2013. prije podne u najbližem okruženju Radimira Čačića, predsjednika HNS-a i bivšeg potpredsjednika Vlade, prevladavalo je optimistično ozračje i uvjerenje kako će, nakon što mađarsko pravosuđe ustupi njegov slučaj Hrvatskoj, uspjeti izbjeći 11-mjesečnu zatvorsku kaznu. A to bi otvorilo mogućnost da Čačić ostane na čelu HNS-a te da se vrati na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. Što je, posredno, ovih dana najavila i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Nakon što su Mađari objavili da slučaj Čačić predaju Hrvatskoj pod uvjetom da predsjednik HNS-a odleži u zatvoru svih 11 mjeseci, cijela se ta optimistična konstrukcija urušila, čime su ujedno razriješene i sve dvojbe oko daljnje političke sudbine Radimira Čačića.

Više nema nepoznanica

Jedan visokopozicionirani dužnosnik HNS-a, koji je želio ostati anoniman dok stranka ne donese konačnu odluku, smatra da nakon zahtjeva mađarskog pravosuđa više nema nikakvih nepoznanica o daljnjem tijeku događaja. - Uza sve simpatije koje imamo za našeg predsjednika, HNS je prevelika i preozbiljna stranka da bi na svom čelu mogla imati čovjeka koji će gotovo godinu dana provesti u zatvoru. Narodnjaci si naprosto ne mogu dopustiti da se nađu u situaciji kao HDSSB kojim Branimir Glavaš upravlja iz zatvora. Stoga se, na žalost, Čačić mora povući s mjesta predsjednika te na skorom Saboru HNS-a prepustiti Vesni Pusić svoju funkciju. To je zapravo jedini način da se što bezbolnije prebrodi kriza u kojoj se našao HNS-a nakon presude Županijskog suda u Kaposvaru, zaključio je sugovornik Jutarnjeg lista iz vrha HNS-a.

Ostvare li se najave inače vrlo utjecajnog člana užeg vodstva HNS-a, to znači da je otpala svaka mogućnost da Čačić ostane na političkoj sceni. U tom slučaju bio bi skinut golemi politički teret s leđa premijera Zorana Milanovića.

Pokušao i dalje utjecati

Poznato je, naime, da je Čačić nakon ostavke na potpredsjedničku dužnost pokušavao na sve načine zadržati dosadašnji utjecaj na ministre iz HNS-a, ali i cijelu Vladu. Što je ozbiljno usporavalo i kočilo proces donošenja važnih političkih i ekonomskih odluka. Dogodio se međutim još jedan zanimljiv fenomen: Čačić se nakon ostavke preko noći premetnuo i u žestokog kritičara brojnih Vladinih odluka, zbog čega se čak sporio s Vesnom Pusić i Ivanom Vrdoljakom, ministrima iz kvote HNS-a koji, dakako, nisu mogli prihvatiti takve bespoštedne napade na Vladu. U posljednje doba u SDP-u nisu više ni pokušali prikriti zabrinutost zbog takvog ponašanja Čačića. Čak su počeli otvoreno priželjkivati promjenu na čelu HNS-a. Smatrali su da bi dolazak Vesne Pusić na mjesto predsjednice HNS-a znatno olakšao komunikaciju među koalicijskim partnerima i unaprijedio rad Vlade. Situacija u kojoj se ministri iz HNS-a za svaku odluku moraju konzultirati s predsjednikom stranke, naprosto je, po ocjeni SDP-a, bila neizdrživa.

Sud u Kaposvaru

S obzirom na to da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u dramatičnom sukobu s IDS-om i njegovim predsjednikom Ivanom Jakovčićem, otvaranje rata s Radimirom Čačićem, još jednim koalicijskim partnerom, ozbiljno bi ugrozilo funkcioniranje Vlade. Ako će Čačić napustiti predsjedničku dužnost u HNS-u, neće biti opasnosti da se Milanoviću otvori i drugi front.

Za Radimira Čačića, na žalost, nema kraja nesrećama i šokovima. Nakon što ga je prvostupanjski sud u Mađarskoj zbog prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi osudio na uvjetnu kaznu, učinilo se da je Čačić ipak politički preživio. No, nakon što je Županijski sud u Kaposvaru, na opće iznenađenje, preinačio tu presudu u 11 mjeseci bezuvjetnog zatvora, za Čačića više nije bilo nade. Ubrzo se međutim ukazala nova šansa: nakon što je mađarsko pravosuđe odlučilo cijeli predmet ustupiti Županijskom sudu u Zagrebu, po hrvatskim zakonima postojala je mogućnost ublažavanja pa čak i oslobađanja od zatvorske kazne. No, odmah je uslijedio novi udarac: Budimpešta je zatražila da Čačić izdrži cijelu kaznu zatvora, čime je praktički stavljena točka na njegovu političku karijeru.

Takav je rasplet ljudski i politički grozan za Radimira Čačića, ali je spasio HNS i Kukuriku koaliciju dramatičnih političkih problema. Da je, naime, hrvatsko pravosuđe preinačilo odluku suda u Kaposvaru, a o tomu se otvoreno kalkuliralo, to bi izazvalo nove, još žešće sukobe između HNS-a i SDP-a.

Političke zloporabe

Socijaldemokrati bi se zasigurno, iz moralnih i političkih razloga, protivili ublažavanju kazne, što bi samo produbilo međusobno nepovjerenje. Istodobno, ublažavanje kazne u javnosti, a posebice u oporbi, izazvalo bi neviđeni val opravdanih optužbi o političkim zloporabama pravosudnog sustava. Što bi, dakako, ostavilo fatalne posljedice po vjerodostojnost i ugled Vlade Zorana Milanovića i Kukuriku koalicije.

Ako, međutim, nakon najnovijeg obrata Čačić bude i dalje ustrajavao da ostane na čelu stranke, to će imati nesagledive političke posljedice: izazvat će raskol u HNS-u te ugroziti stabilnost Vlade Zorana Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:29