PUSIĆ PREUZIMA STRANKU

ČAČIĆ: 'Donesite deklaraciju po kojoj se nakon zatvora vraćam!' HNS: 'To ne dolazi u obzir!'

Hvala na suradnji i na onom što ste do sada napravili - rekli su jučer HNS-ovci Radimiru Čačiću na Središnjem odboru stranke održanom u zagrebačkom hotelu International
 Nenad Dugi / CROPIX

Hvala na suradnji i na onom što ste do sada napravili - rekli su jučer HNS-ovci Radimiru Čačiću na Središnjem odboru stranke održanom u zagrebačkom hotelu International.

Jednoglasnom odlukom, naime, Središnji odbor HNS-a potvrdio je kandidaturu Vesne Pusić za predsjednicu stranke.

Burna rasprava

Svoju ostavku Čačić je najavio još ranije, kad je dobio pravomoćnu presudu zbog prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe za što je osuđen na 22 mjeseca zatvora. I zagrebački je sud, podsjetimo, nepravomoćno potvrdio mađarsku presudu s tim da nakon izdržane polovice kazne može tražiti uvjetni otpust.

A nakon što je Predsjedništvo HNS-a već ranije prihvatilo najavu Čačićeve ostavke i jednoglasno podržalo kandidaturu Vesne Pusić, jučer je to potvrdio i Središnji odbor stranke.

No, Čačić, doznajemo, nije dobro prihvatio zahvale za svoj dosadašnji rad. Bio je prilično uzrujan, a na početku sjednice nastupao je prilično nervozno.

- Ne može to tako - navodno je ljutito govorio Čačić.

- Cijelo vrijeme pokušavao je osigurati nešto za sebe, ali nije išlo - ispričali su nam sudionici HNS-ovog sastanka.

Čak je tako, doznajemo, pokušao progurati Deklaraciju koja bi mu omogućila da se nakon odsluženja zatvorske kazne može vratiti u Vladu. No, Deklaracije nije stigla do glasovanja jer su taj prijedlog HNS-ovci odbili. To je dodatno razljutilo Čačića, pa je i rasprava koja je uslijedila bila burna.

- Čačić traži nemoguće. Emotivno nije dobro podnio tu situaciju. Prilično je razočaran i uvrijeđen. Ima problema s tvrtkom i sa strankom i zbog svega toga osjeća se kao da više nije važan. To mu najteže pada. Zapravo, ne želi shvatiti da je njegovo vrijeme prošlo - povjerila nam je jučer nekolicina članova stranke.

Prilika mladim ljudima

Čačić jučer nije želio davati nikakve izjave novinarima. Nije ga se čak moglo vidjeti ni u foajeu ili hotelskom baru gdje su HNS-ovci povremeno izlazili na pauzu za vrijeme trajanja sastanka. Uglavnom je ostajao na svom mjestu u dvorani.

S Vesnom Pusić pozdravio se, doznajemo, samo službeno. Je li i to potvrda glasova da već duže vrijeme privatno uopće ne komuniciraju?

No, zato je jučer dobar prijem među članstvom imao prijedlog Vesne Pusić da se stranka mora okrenuti mlađim ljudima, između 28 i 50 godina.

- U naredne četiri godine moramo afirmirati, nove, mlađe ljude i obnoviti stranku - navodno je rekla Vesna Pusić. HNS-ovci su, kako se jučer moglo čuti, uvjereni i da će sa novom šeficom vratiti poljuljani rejting stranke.

Čačić je, inače, nedavno imenovan predsjednikom Sjeverozapadno-hrvatskog regionalnog saveza HNS-a. No, ta funkcija, kažu HNS-ovci, nema neku bitniju ulogu, osim što Čačiću omogućava da bude član Predsjedništva stranke.

Sabor 23. ožujka

Na Središnjem odboru raspravljalo se i o pripremama za lokalne, regionalne te za izbore za Europski parlament, ali i za Sabor stranke koji je sazvan za mjesec dana, odnosno, 23. ožujka.

Kako je priopćeno iz HNS-a time je otvoren kandidacijski postupak koji otvara mogućnost kandidiranja svakom članu na način kako određuje Statut stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:43