PREDSJEDNIK NA PUTU

Buzek: Morate još raditi na borbi protiv korupcije

Predsjednik Europskog parlamenta nada se da će Ivo Josipović dati poticaj pristupnim pregovorima Hrvatske s EU

BRUXELLES - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović svoje prvo službeno putovanje od preuzimanja dužnosti započeo je danas u Bruxellesu susretom s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom.

Buzek je rekao kako se Europski parlament nada da će Ivo Josipović dati snažan poticaj pristupnim pregovorima Hrvatske s EU i u rješavanju preostalih pitanja.

- S gotovo polovicom broja zatvorenih poglavlja možemo reći da je čaša polupuna, a ne poluprazna. Želim da Hrvatska s optimizmom i odlučnošću postigne svoj strateški cilj - rekao je Buzek. Dodao je da Hrvatska još mora raditi na potrebnim reformama, pogovo borbi protiv korupcije, reformi javne administracije, gospodarskim i strukturnim reformama.

- Da bi se ovaj cilj ostvario potrebna je suradnja glavnih političkih snaga u državi, i vlasti i oporbe. Europski parlament spreman je pomoći kada je to potrebno - rekao je Buzek.

Inače, u EU očekuju od Josipovića da kao predsjednik države bude i faktor koji će ujediniti vlast i oporbu oko rješavanja najizazovnijih pitanja vezanih za pristup Europskoj Uniji kao što su, među ostalim, ustavne reforme, ali i rješenje pitanja restrukturiranja brodogradnje te reforme pravosuđa.

Josipović za danas ima zakazane sastanke s predsjednikom Vijeća EU Hermanom Van Rompuyjem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Duraom Barrosom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:40