PRIJEDLOG

BURZOVNI MEŠETARI U VELIKOJ OFENZIVI PROTIV ANTE RAMLJAKA Sastavili su svoj plan nagodbe za Agrokor prema kojemu bi zadržali 10-15 posto dionica

Boris Ivančić, Miroslav Jeličić Purko
 Foto: Srđan Vrančić / CROPIX

Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor sastavila je svoj prijedlog nagodbe vjerovnika Agrokora prema kojem se, proizlazi iz dokumenata koje smo dobili na uvid, tržišna vrijednost Agrokora procjenjuje na 5,8 do 6,8 milijardi eura, te se predlaže da mali dioničari koji drže prosječno oko 44 posto dionica različitih Agrokorovih tvrtki dobiju 10 do 15 posto dionica u vlasništvu “novog” Agrokora, da dobavljači konverzijom potraživanja u dionice dobiju 25 posto dionica Konzuma, kao i da kredit roll-up financiraju hrvatski obvezni mirovinski fondovi.

Na uvid smo dobili i prezentaciju tog plana na 35 stranica koju su recenzirali dr. sc. Mihaela Grubišić Ceba, doc. dr. sc. Dubravka Pekanov, dr. sc. Paško Anić Antić, dr. sc. Antonija Kožul i doc. dr. sc. Emil Mihalina, s tim da valja napomenuti kako je Emil Mihalina bio predsjednik uprave Agram Investa i Kreditne banke, a Antonija Kožul je radila kao suradnik u Agram Investu od 2010. do 2016.

Pravne akcije

Podsjetimo, to su kompanije u većinskom vlasništvu poduzeća kojima je suvlasnik Dubravko Grgić, a ta poduzeća su značajni “mali” dioničari nekih Agrokorovih kompanija temeljem takozvanih repo-ugovora. Zbog toga tvrtke u suvlasništvu Dubravka Grgića i Udruga manjinskih dioničara čiji je predsjednik Mićo Jurjević, partner i savjetnik uprave u Agram Invest i Agram brokeri, nastoje svoje interese zaštititi pravnim akcijama i javnim djelovanjem i srušiti nagodbu vjerovnika koju je predložio Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora, a prema kojoj bi mali dioničari ostali bez vlasništva u restrukturiranom Agrokoru.

Potpredsjednik Udruge je investitor Miroslav Jeličić Purko, a zanimljivo je da je 9. svibnja 2017. njegova tvrtka Capturis d.o.o. stekla dionice Agrokorovog Žitnjaka u iznosu od 1,5 milijuna kuna, dakle mjesec dana nakon što je lex Agrokor stupio na snagu. To je bilo dosta rizično investiranje, a Purko nam je rekao kako se na kupnju Žitnjaka odlučio kada je vidio da ta tvrtka nema jamstava prema Agrokoru, da joj je tada cijena bila pala i da je siguran kako će cijena narasti. Purko je potvrdio kako su “mali dioničari izradili vlastiti plan koji je još u radnoj verziji”.

“Manjinski dioničari nikada nisu bili suvlasnici Agrokora d.d., već bi im nakon konverzija obveza u kapital u pojedinoj tvrtki ostao, istina razvodnjeni, dio suvlasništva. Napominjemo da plan koji ćemo uskoro iznijeti ide u prilog čanka 49. Zakona o izvanrednoj upravi, radi procjene učinka zakona”, istaknuo je Purko.

Radni materijal

Radni prijedlog nagodbe Udruge manjinskih dioničara, pak, ima 41 stranicu. Financijska analiza koja se provodi se kreće u okvirima dosadašnjih istupa predstavnika Udruge manjinskih dioničara, odnosno tvrdi se da su jamstva koja su davali Jamnica, Ledo i ostale tvrtke Agrokoru d.d. ništetna. Imovina Agrokora se na tržišnoj razini procjenjuje na 5,8 do 6,8 milijardi eura, što bi značilo da Agrokor uopće nije bio u problemima insolventnosti nego samo privremene nelikvidnosti. To je u izravnoj opreci i s nalazom PWC-a koji je radio službenu reviziju financijskih izvješća prema kojem je imovina Agrokora u minusu od 14 milijardi kuna.

Na kraju dokumenta o prijedlogu nagodbe vjerovnika Udruga dioničara navodi kako je malim dioničarima “oduzeto vlasništvo nad dionicama bez da im je nadoknađena tržišna vrijednost”. Naravno, sve to pada u vodu ako nije točna temeljna tvrdnja Udruge da su jamstva kompanija za kredite Agrokor d.d. nezakonita, a iz Agrokora su ranije poručili kako za to nama zakonskih uporišta, te da je i Trgovački sud “potvrdio” pravovaljanosti većine jamstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:42