RIJEKA UZ NJEGA

BURNA REAKCIJA OBERSNELA 'Sramim se odluke vrha stranke da izbaci Slavka Linića iz SDP-a'

 Goran Mehkek / CROPIX

RIJEKA - Predsjednik SDP-ove Gradske organizacije Rijeka Vojko Obersnel oštro je osudio odluku Predsjedništva o izbacivanju Slavka Linića iz stranke, čime je potvrdio da vrh riječke organizacije i dalje stoji iza donedavnog ministra financija, piše Novi list .

- Žao mi je što je do svega ovoga došlo. No u ovom trenutku mi se čini da je Linićevo izbacivanje još jedna nepotrebna reakcija, još jedan udarac SDP-u, a ne rješenje problema. Očito nije bilo volje, a ni snage za razgovor. U konačnici, sigurno je samo da svatko snosi posljedice svojih poteza, prije ili kasnije pa i članovi Predsjedništva čije se odluke kao član SDP-a sramim. S obzirom na sve što se događa doista sam iskreno i duboko zabrinut za budućnost SDP-a - izjavio je Obersnel za Novi list .

Kao što je poznato, na sjednici stranačkog Predsjedništva većina članova je glasala za Linićevo izbacivanje. Tom prijedlogu predsjednika stranke Zorana Milanovića usprotivili su se Zlatko Komadina, Davor Bernardić, Rajko Ostojić i Mirando Mrsić.

MILANOVIĆ 'Izbacite Slavka Linića iz stranke!' KOMADINA 'Želim biti predsjednik SDP-a!'

Konačnu odluku o Linićevom statusu u stranci treba donijeti Glavni odbor stranke, koji ima 101 člana, a čija je sjednica sazvana za subotu. Za odluku je dovoljna 'obična' većina prisutnih članova, što teoretski znači da se Linića može izbaciti ili zadržati u stranci sa samo 26 glasova.

Rasprava na Predsjedništvu bez povišenih tonova

Iako je Zoran Milanović na današnjem Predsjedništvu otvorio strahovito važnu temu, a to je isključenje Slavka Linića iz SDP-a, rasprava je bila umjerena i bez povišenih tonova, potvrdio je jedan sudionik sjednice za Jutarnji list.

Milanoviću su se usprotivili, ali u normalnoj diskusiji, Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, koji su iznijeli mišljenje da Linić treba ostati u stranci. Pridružio im se Mirando Mrsić sa stajalištem kako bi Linićevo isključenje bila greška.

Kontrirao im je Gordan Maras, koji je kazao da Linić ne može ostati u SDP-u, nakon izjava protiv Milanovića, ali i izvještaja SOA-e koja je potvrdila kako nije pratila bivšeg ministra financija. Linićevi protivnici su prilikom glasanja imali uvjerljivu većinu od 10 prema 4.

„Zoran očito vjeruje kako ima uz sebe većinu Glavnog odbora, ali ja u to sumnjam“, smatra naš sugovornik.

U nastavku se raspravljalo o rezultatima europskih izbora i Milanović je priznao da su podbacili. Kao sreća u nesreći navedeno je da do parlamentarnih izbora ima više od godinu dana, i dosta vremena za vraćanje povjerenja birača. (Robert Bajruši)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:37