ČEKA SE ČETVRTAK

BURA U OTVORENOM Kolarić napala HDZ-ovku Puticu: 'Nabrojite mi 76 zastupnika!'

Predsjedništvo HDZ-a je na svojoj sjednici donijelo važne političke odluke kojima su odredili političke okvire pregovora za sastavljanje nove vlade.
 Damjan Tadić / CROPIX

Ljevica je za četvrtak najavila raspuštanje Sabora, a desnica novu Vladu s trenutnim ministrom financija Zdravkom Marićem kao novim premijerom. U četvrtak se u Saboru treba održati glasanje o nepovjerenju premijeru Oreškoviću, ali HDZ-ov koalicijski partner Most tvrdi da stoji iza Oreškovića. Dan ranije, u srijedu, očekuje se odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

Sanja Putica iz HDZ-a, gostujući u večerašnjoj emisiji 'Otvoreno' HRT-a rekla je kako je Predsjedništvo HDZ-a na svojoj sjednici donijelo važne političke odluke kojima su odredili političke okvire pregovora za sastavljanje nove vlade.

Stručnjakinja za komunikacije Aleksandra Kolarić pak smatra da vodstvo HDZ-a blefira. "Da imaju 76 ruku, oni bi ih pokazali", rekla je Kolarić u 'Otvorenom'. No, treba reći da ni SDP, nastavila je Kolarić, nema dovoljan broj ruku koliko im treba bez Mosta.

"Radi se o blatantnoj političkoj trgovini određenih zastupnika koji će u trgovini s HDZ-om naći svoje mjesto", ocijenila je Kolarić. Što se tiče HDZ-ovom kandidata za novog premijera, Kolarić je rekla da je Marić "tehnokrat, vrhunski menadžer", ali da nema iskustva s vođenjem stranke i politikom. Ona smatra da je ključni problem HDZ-a da nema političkog kandidata za premijera, pa su po drugi put morali pristati na kompromis. HDZ ima vrlo tanku i neuvjerljivu poziciju, ruši vlastitog premijera bez uvjerljive većine i nudi novog kandidata s istim argumentima kao i starog, rekla je.

Što se tiče ishoda eventualnih prijevremenih izbora, Aleksandra Kolarić smatra da će SDP proći bolje na izborima, a HDZ lošije te da će se Most oporaviti, dok za Živi zid ocjenjuje kako će "nažalost doživjeti rast mandata", objasnivši kako smatra da se radi o stranci anarhista koji ne nude konstruktivna rješenja već rušenje.

Sanja Putica se nije s time složila i istaknula je kako smatra da je HDZ najbvažnija politička snaga, a što se tiče Tomislava Karamarka, rekla je kako treba pričekati srijedu i odluku Povjerenstva. Za Zdravka Marića rekla je da je svjetonazorski blizak HDZ-u, te da za razliku od premijera Oreškovića "itekako poznaje političke procese".

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, gostujući u emisiji rekao je: "Stvari nisu dobre. Naravno da su hrvatski građani s razlogom ogorčeni. Hrvatska politika tone sve dublje i dublje i dva pola koriste ideološki sukob kao alibi za nesposobnost vođenja. To je iskoristio Most, ali pokazalo se da je to bio promašaj, što ne znači da ti ljudi nisu imali pozitivnu energiju. Ali, činjenica je da ne odgovaraju zadatku i onim nadama koje su hrvatski građani u njih uložili."

Što se tiče novih izbora, Čačić je rekao kako smatra da je to "užasno opasna igra". Što se tiče svoje uloge u nekoj presloženoj vladi, odgovorio je: "Niti govora."

U studio HRT-a javio se i ustavnopravni stručnjak Mato Palić, koji je pojasnio kako u slučaju da se u četvrtak izglasa nepovjerenje premijeru, onda cijela vlada daje ostavku i počinje teći 30 dana za preslagivanje, odnosno formiranje neke nove parlamentarne većine. Ako se to dogodi u tom roku, onda ta vlada nastavlja s radom. Što se tiče uloge predsjednice Republike, ona u konzultaciji s parlamentarnom većinom treba donijeti odluku o povjeravanju mandata novom mandataru. Ako se to ne dogodi, predsjednik Sabora Željko Reiner obavještava predsjednicu i ona treba donijeti odluku o raspuštanju Sabora, nakon čega slijede izbori.

Ako u četvrtak padne premijer i cijela vlada, počinje teći rok od 30 dana, te zatim još 30 dana i u sljedećih 30 dana trebaju se održati izbori. Drugim riječima, po tom scenariju izbori bi se dogodili najkasnije 15. rujna, a najranije 15. srpnja, kako je interpretirala Aleksandra Kolarić.

Sanja Putica iz HDZ-a na pitanje voditelja Mislava Togonala kako HDZ kani u novoj koaliciji pomiriti HSP AS i SDSS, odgovorila je: "Vjerujemo da ćemo iznaći rješenje za suradnju. Mi nismo sami u tim razgovorima, treba dati i drugima da se izraze u pregovorima."

Radimir Čačić rekao je kako je "Most u suštini imao ideju velike koalicije s nekim medijatorom". On smatra da velika koalicija postoji kao mogućnost i pritom daje primjer Ustavnog suda oko kojeg su se dva velika politička bloka dogovorila. "Danas bismo imali ustavnu krizu da se nisu dogovorili", zaključio je Čačić.

Aleksandra Kolarić dometnula je da s dvojicom lidera (Karamarkom i Milanovićem) velika koalicija nije moguća u ovom trenutku. Koalicija SDP-a i HDZ-a nije moguća ni po mišljenju Sanje Putice.

kolarić je, inače, u jednom trenutku počela zahtijevati od Putice da joj nabroji 76 imena zastupnika koji su u sklopu navodne većine o kojoj HDZ-ovci pričaju, no Putica joj je uzvratila protupitanjem: 'Jesam li ja to na nekom ispitivanju? Odgovaram na pitanja voditelja.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:35