NA UDARU JAVNOSTI

BURA NAKON OTKRIĆA DA JE DORIS SINU DALA PO GUZI Muž poludio: 'Šutnuli ste čovjeka na podu, pregazili ste leš i nastavljate'

 Instagram

Doris Pinčić Rogoznica priznala je u kolumni da je jednoipolgodišnjeg sina Donata udarila po guzi, te da ga je kaznila time što ga je ostavila samog u sobi 20 minuta.

To je odmah izazvalo buru komentara, a i sama glumica je odmah napisala da je svjesna da će uslijediti kritike.

Čak se oglasila i dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić.

'Svaki postupak kojem je svrha namjerno nanošenje boli djetetu smatra se nasiljem nad djetetom i zabranjen je našim propisima. Tjelesno kažnjavanje djeteta zabranjeno je prema važećem Obiteljskom zakonu, a i prema prijedlogu novog Obiteljskog zakona, koji je u proceduri donošenja, izričito se zabranjuje tjelesno kažnjavanje djeteta, ponižavajuće postupanje prema djetetu, kao i primjena psihičke prisile kao odgojne metode pri odgoju i discipliniranju djeteta u obitelji. Tjelesno kažnjavanje može se kategorizirati i kao kazneno djelo povrede djetetovih prava prema članku 177. Kaznenoga zakona, ako ono predstavlja zlostavljanje djeteta, a za to je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Nažalost, u Hrvatskoj je tjelesno kažnjavanje još uvijek široko prihvaćeno kao 'odgojni' postupak, koji je u obitelji barem jednom doživjelo više od dvije trećine djece, prema istraživanjima. Naročito je rašireno takozvano 'blago' tjelesno kažnjavanje, kao što su pljuska po licu ili udarac po stražnjici, što mnogi roditelji ne doživljavaju kao nasilje već kao 'odgoj' ili jednostavno priznaju da su izgubili kontrolu nad sobom. U svakom ovakvom slučaju ima mjesta za djelovanje institucija kojima je posao štititi djecu, pa i u ovakvom slučaju ima mjesta za postupanje centra za socijalnu skrb', izjasnila se pravobraniteljica.

Iz udruge Roda ističu da je u današnje vrijeme kada su informacije i znanstvena istraživanja lako dostupni svima, nepotrebno naglašavati da su fizičko kažnjavanje i izoliranje malog djeteta na neprimjereno dugo vremena, štetni za razvoj djeteta.

- Sama činjenica da je kolumna ovakvog sadržaja javno objavljena na nekom portalu, ukazuje na to kakav je prevladavajući stav o fizičkom kažnjavanju djece u našem društvu i o djeci kao članovima društva, općenito. Stav uredništva i autorice, koja najavljuje da će i dalje koristiti zakonom zabranjenu metodu discipliniranja, te brojne reakcije odobravanja od strane čitatelja jasno pokazuju da djecu većina odraslih ne prihvaća kao ravnopravne članove društva, one koji imaju pravo na očuvanje fizičkog integriteta i na pristup koji ih poštuje kao osobe. Živimo u zemlji u kojoj se još uvijek prečesto opravdava i nasilje nad ženama, djecu većina odraslih ne prihvaća kao ravnopravne članove društva, one koji imaju pravo na očuvanje fizičkog integriteta i na pristup koji ih poštuje kao osobe. To su stavovi koje trebamo mijenjati ukoliko želimo bolje društvo za sve nas, rekla je Jasena Knez Radolović, glavna urednica Rodina portala i programska koordinatorica udruge RODA - Roditelji u akciji.

Kritike na Dorisin račun uzrujale su i njezinog supruga Borisa Rogoznicu.

'Treći dan za redom, laži, klevete i obmane... sve što mogu reći draga moja Doris Pinčić Rogoznica je: zato i jesi tu gdje jesi, tamo gdje ih nije mnogo stiglo i ostalo... zato što se s ovim možeš nositi.

Da, jako ste povrijedili moju suprugu, stavili ste joj sol na najbolniju ranu, šutnuli ste čovjeka na podu, pregazili ste leš i nastavljate, ponosite li se s time...???', ljuti se Boris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:54