JAČANJE ODNOSA I POVJERENJA

Budući slovenski šef diplomacije Logar za bolje odnose s Hrvatskom

 AFP

Kandidat za novog slovenskog ministra vanjskih poslova Anže Logar izjasnio se u utorak u parlamentu za jačanje odnosa i povjerenja s Hrvatskom, uz uvažavanje slovenskih nacionalnih interesa.

U svom predstavljanju pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku Logar je kazao da je pozitivno što s predsjedničke razine dolaze vijesti o inicijativama za jačanje povjerenja s Hrvatskom, no da mu se čini da u zadnje vrijeme na ministarstvu vanjskih poslova u tom pogledu nije bilo agilnosti i pravih poticaja.

"S Hrvatskom treba blisko surađivati i podržati inicijative koje će stvarati međusobno povjerenje, naravno uz činjenicu da je potrebno osigurati poštovanje međunarodnog prava i presuda", kazao je Logar tijekom predstavljanja svog programa, kao kandidata novog premijera Janeza Janše za budućeg ministra vanjskih poslova.

Po njegovim riječima, u sadašnjem ministarstvu vanjskih poslova nije bilo "prisnih kontakata" u odnosima sa susjednom državom, a niti pravog uvida u kompleks cjelovitosti odnosa s Hrvatskom. "Možda se varam, nemam točan uvid, ali mi se čini da ministarstvo vanjskih poslova nije imalo optimalan pregled nad cijelom paletom odnosa s Hrvatskom", kazao je Logar.

"Hrvatska je samo jedna od susjednih država, s njom imamo otvorena pitanja, ali ćemo ih prije ili kasnije riješiti", izjavio je.

Dodao je da s Hrvatskom ubuduće treba jačati parlamentarne kontakte, ali i da mu se čini da bi Slovenija imala bolji pregled nad cjelokupnim odnosima ako bi imenovala posebnog povjerenika za odnose s Hrvatskom. On bi, po njegovim riječima, imao pregled nad svim otvorenim pitanjima te djelovao brže i agilnije kako bi se stvari rješavale, ali uz uvažavanje cjelokupnosti odnosa.

Uspostava bolje suradnje s Hrvatskom po njegovim je riječima važna i zbog strateških pomaka u zadnje vrijeme, kao što su aktualna kriza vezana uz migrante i koronavirus, a takvih će izazova koji traže suradnju u budućnosti, po njegovim riječima, biti još više.

U tom je smislu i iz strateških razloga sa susjednim državama, pa i s Hrvatskom, potrebno surađivati zbog zajedničkog dobra, rekao je budući slovenski ministar vanjskih poslova.

Kao cilj usklađene buduće politike Logar je kazao da treba ostvariti nacionalne ciljeve i primjenu već donesenih odluka, ali uz održavanje dobrih odnosa s Hrvatskom.

Logar je član Slovenske demokratske stranke (SDS) predsjednika slovenske vlade Janeza Janše, koja će početi djelovati početkom idućeg tjedna.

Ekonomist koji je u stranci od svojih političkih početaka bio je glasnogovornik Janšine vlade u razdoblju 2004-2008., te njen zastupnik u parlamentu u više mandata.

Zadnjih se godina najviše u parlamentarnom radu istaknuo kao predsjednik istražnog povjerenstva koje se bavilo propustima i nepravilnostima u slovenskom bankarstvu, koje su dovele do potrebe sanacije cijelog bankarskog sustava golemim državnim proračunskim sredstvima 2013. i 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:45