JOŠ JEDAN SLUČAJ NASILJA

BRUTALAN NAPAD U ŠKOLI Vršnjak mu zbog djevojke zdrobio jagodičnu kost, u Domu zdravlja odbili pružiti pomoć!

Ozlijeđeni Valentin (16) podvrgnut je operaciji, ugrađene su mu tri titanske ploče, ravnatelj Doma zdravlja šokiran
 Goran Mehkek / CROPIX

Ja vam ne smijem pružiti pomoć niti pozvati Hitnu jer vam se ozljeda nije dogodila u Domu zdravlja. Izađite odavde i onda sami nazovite Hitnu!’ Tim je riječima medicinska sestra iz Doma zdravlja Siget otpravila mog 16-godišnjeg sina Valentina kojem je na školskom dvorištu točno preko puta Doma zdravlja netom prije toga drugi dječak smrskao jagodičnu kost.

Moj sin je danas proveo tri sata na operaciji, ugrađene su mu tri titanske pločice i vijcima su mu spojene kosti, a ona mu nije željela pružiti pomoć - ispričala nam je uplakana Vlatka Celinić Marjanović, majka učenika 1. razreda Graditeljsko-tehničke škole u Novom Zagrebu, kojeg je u utorak tijekom školskog odmora, nešto poslije 18 sati, pred školskom zgradom udario učenik 2. razreda i smrskao mu jagodičnu kost.

Što se zbilo u Domu?

Nakon što se to dogodilo, Valentina su prijatelji odnijeli u Dom zdravlja preko puta škole. No, tvrde, medicinska sestra očne ambulante otjerala ih je van.

- Možete li vi to vjerovati? To su djeca, mom je sinu bilo udubljeno lice, dobio je strašnu ozljedu, a ona ga nije ni pogledala! Dala im je broj Hitne pomoći i rekla im da se maknu iz Doma zdravlja. Dječaci su bili zabezeknuti, nisu znali što učiniti, pa su mog Valentina iznijeli na školsko parkiralište i nazvali Hitnu pomoć - priča Valentinova mama, koja je o svemu obavijestila i ravnatelja Doma zdravlja.

- Strahota! To je potpuno neshvatljivo, ludost za kakvu još nisam čuo. Pa naravno da su prijatelji dječaka odveli u Dom zdravlja i naravno da su mu tamo odmah trebali pružiti pomoć. Pa svatko bi mu trebao pružiti pomoć i na cesti, a kamoli u Domu zdravlja. Pokrenuo sam istragu jer ovo je naprosto nevjerojatno - rekao nam je šokirani dr. Dalibor Drugović, ravnatelj Doma zdravlja.

Zgranuti roditelji

Prozvana medicinska sestra, koju danas nismo zatekli na radnom mjestu, tijekom dana poslala je priopćenje portalu Danas.hr u kojem tvrdi da ništa od iznesenog nije istina. Tvrdi da je doktorica u vrijeme kad su dječaci došli imala pacijenta te da im je sestra, vidjevši ozlijeđenog dječaka, a na temelju svog 16-godišnjeg iskustva, rekla da trebaju ići u bolnicu jer taj slučaj zahtijeva rengen i hospitalizaciju. Tvrdi također da je zatražila brojeve dječakovih roditelja, koje joj oni nisu htjeli dati.

- Tražili su broj Hitne koji sam im rekla i koji je jedan od dječaka ukucao u svoj mobitel. Rekla sam im da sjednu u čekaonicu i otišla u ordinaciju po doktoricu. Kad sam se vratila, njih više nije bilo, što mogu potvrditi dva pacijenta - napisala je medicinska sestra.

- Laže! - tvrdi pak Valentinova majka.

- Danas sam sa suprugom otišla u Dom zdravlja i potražila tu medicinsku sestru. Ona pred nama nije zanijekala da im nije pružila pomoć, nego upravo suprotno. Pred nekoliko pacijenata koji su sjedili u čekaonici rekla mi je da su ‘takva pravila’, da ona ‘ne smije zvati Hitnu pomoć’ i da, ako mi to smeta, ‘zovem ministra’.

Nije istina da je tražila broj roditelja, rekla je dječacima da nazovu roditelje i Hitnu pomoć. Istina je da im je dala broj Hitne, to je jedina istina. Oni nisu sami otišli, rekla im je da odu - tvrdi Valentinova majka koju je, kaže, potpuno zaprepastila nezainteresiranost stručnjaka koji su njezinu djetetu trebali pomoći.

Škola zakazala?

- Ni iz škole me nitko nije službeno nazvao, od policije sam saznala o tome što se dogodilo mom sinu - kaže mama Vlatka.

A sve se navodno dogodilo zbog jedne djevojke. Njezin sin Valentin, učenik 1. razreda, u klupi sjedi s djevojkom koja je navodno hodala s jednim dječakom iz 2. razreda, koji pak već jako dugo trenira boks.

- On je Valentinu već ranije znao spustiti za tu djevojku, a u utorak ujutro, kad su išli u školu, gurnuo ga je ramenom. Popodne, tijekom odmora, nazvao je Valentina da izađe malo van jer ga treba. Valentin je izašao, a on ga je gurnuo. Moj sin mu je rekao da se prestane glupirati, a ovaj ga je udario šakom u lice. Bio je to jedan jedini udarac kojim mu je uspio smrskati jagodičnu kost - priča Valentinova majka. Dječak koji ga je udario vratio se na nastavu, a Valentina su trojica prijatelja odvela u Dom zdravlja. Nakon što tamo, tvrde, nisu dobili pomoć, nazvali su Hitnu, koja je brzo stigla. Liječnici iz Hitne pozvali su i policiju, a Valentina odveli u Novu bolnicu u Dubravu.

- Nitko iz škole nije nas nazvao da nas obavijesti što se dogodilo. Došao nam je policajac kući na vrata. Mene i supruga nije bilo doma, pa je našu 14-godišnju kćer pitao ima li brata Valentina i tražio naše brojeve. Kad me nazvao, noge su mi se odsjekle. Odmah mi je rekao da mi je sin izvan životne opasnosti, ali da je u bolnici teško ozlijeđen - priča mama Vlatka, koja je, inače, u sedmom mjesecu trudnoće.

U bolnici je saznala da Valentin ima teški potres mozga, da satima povraća i da treba operaciju.

Prijetnje svjedocima?

- Operacija je danas obavljena. Liječnik koji ga je operirao rekao je da takav prijelom nije vidio 10 godina, da je udarac bio silovit, profesionalan, jer je jagodična kost pukla na najdebljem dijelu. Bile su smrskane i kosti očne šupljine te su mu morali ugraditi tri umjesto jedne titanske pločice - kaže mama, koja se nada da će joj se sin u potpunosti oporaviti.

- Iz škole nas je tek drugo jutro nazvala razrednica da pita kako je Valentin, i to sa svog privatnog mobitela. Suprug i ja otišli smo u školu k ravnateljici da vidimo što se događa i što će biti kad se Valentin vrati na nastavu, a ravnateljica nas je pitala zašto smo došli nenajavljeni - ogorčena je majka.

Zašto o incidentu nije obavijestila Valentinove roditelje, ravnateljica škole Jasna Fabijanić nije željela odgovoriti.

- Cijeli slučaj preuzela je policija i oni će nakon istrage odlučiti tko je krivac. Nikome ne treba prerano suditi i zaključivati o nečijoj krivnji, pogotovo zato što incident nije vidio nitko od odraslih osoba. Moram napomenuti da sam jako zabrinuta i da mi je teško, no škola je poduzela sve što nam protokol u takvim situacijama nalaže. Smatram da cijelom slučaju ne treba davati medijsku pozornost - bila je kratka Fabijanić, koja nam je potvrdila da ni dječak koji se sukobio s Valentinom trenutno ne pohađa nastavu.

Policija istražuje što se dogodilo.

- Taj je dječak danas Valentinu poslao poruku da mu je žao što se sve to dogodilo te da je i on otišao na Hitnu jer ga bole vrat i rame. Očito mu je netko savjetovao s obzirom na to da Valentin njega nije udario i za to postoje brojni svjedoci. Međutim, kako su mi rekli, njegovi su prijatelji Valentinovim prijateljima već zaprijetili da će proći gore od Valentina ako budu zucnuli pred policijom - kaže mama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:07