INTERVJU

Bruno Vekarić: Slučaj Purda zamjeraju nam i ekstremne snage u Srbiji

Vekarić govori o srpskim tjeralicama, uhićenjima branitelja i istragama
 AP

O kojim je okolnostima saslušana dr. Vesna Bosanac i koje događaje iz 1991. u Vukovaru, zapravo, istražuje vaše Tužiteljstvo?

- Dr. Vesna Bosanac saslušana je kao svjedok, u skladu sa strategijom revidiranja predmeta preuzetih od vojnog pravosuđa 2004. Tužiteljstvo je dalo nalog kolegama u Hrvatskoj da se, u skladu sa Sporazumom o suradnji, uzme izjava od svjedoka u predmetu Bosanac, s ciljem zatvaranja predmeta ili njegova ustupanja DORH-u.

Dobra suradnja

Koordinirate li s DORH-om i MUP-om RH aktivnosti povezane s tim i jeste li zadovoljni suradnjom?

- Policije dobro surađuju, a suradnjom s DORH-om iznimno smo zadovoljni. Svako tužiteljstvo može samostalno procijeniti ima li u dokazima elemenata za kazneni progon.

U koliko predmeta vezanih za rasvjetljavanje ratnih zločina nad Hrvatima surađujete s DORH-om? Koliko je građana Srbije zbog tih zločina procesuiralo vaše pravosuđe?

- Uvidom u predmete koje je, na osnovi Sporazuma, DORH dostavio našem Tužiteljstvu, mogu reći da se radi o ukupno 26 predmeta u kojima je presuđeno desetorici optuženih, a mi smo ustupili DORH-u dva predmeta u kojima su uhićene dvije osobe, dok su tri predmeta na razmatranju.

Posljedice za regiju

Kako komentirate kritike da je cilj istraga vašeg Tužiteljstva, zapravo, politička destabilizacija RH?

- Smatram da je upravo suprotno. Ekstremne snage u Srbiji prozivaju nas da smo donošenjem odluke u slučaju Purda stabilizirali političku situaciju u Hrvatskoj. No, to su političke kalkulacije i mi se time ne bavimo. Naše odluke mogu samo politički stabilizirati regiju. Ako se, kao u slučaju Purda, utvrdi da nema dokaza da je netko počinio ratni zločin, mi ćemo odustati od progona, ali toj odluci moraju prethoditi procesne radnje.

Uhićenje branitelja koji je bio i zlostavljan u srbijanskim logorima nije moglo proći bez burnih reakcija u Hrvatskoj...

- Bez razloga. Dok smo mi u suradnji s DORH-om rješavali slučaj Purda i saslušavali 44 svjedoka, određene interesne grupe pokušavale su na tome prikupiti političke bodove.

Kome je u interesu da se puštaju lažne informacije da je na našoj listi 390 hrvatskih branitelja, da procesuiramo Fabera, da smo podigli optužnicu protiv dr. Bosanac? Sve su to laži.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:50